Ove namirnice možete da jedete iako godinama stoje u vašem špajzu

Neke uobičajene namirnice koje svi imamo kod kuće mogu da traju mnogo duže nego što piše na pakovanju. Saznajte koje su i uštedite.

Testenina

Čak i ako je skuvate i pojedete 10 godina nakon proizvodnje (ne preporučujemo vam da toliko čekate, samo vam navodimo primer), ona bi mogla da izgubi malo na ukusu, ali neotvorena pasta definitivno je jestiva, piše Net.hr.

Pasulj u konzervi

Pasulj će biti spreman za kuvanje čak i ako se godinama skrivao u nekom uglu vašeg špajza. Jedino na šta bi trebalo da pripazite jeste činjenica da ćete suvi pasulj verovatno morati duže da kuvate ako je starijeg ‘datuma proizvodnje’.

Sirće

Visoka količina kiseline u njemu ponašaće se kao prirodni konzervans koji će sprečavati rast bakterija, pa vaše sirće može trajati neograničeno. Kod nekih vrsta, vremenom se može promeniti boja i mogu se zamutiti, ali to nimalo neće uticati na njihov ukus ili kvalitet.

So

Ovaj začin je u stvari kamen. Kao što granit neće postati inficiran bakterijama, tako neće ni vaš omiljeni dodatak jelima.

Ekstrakt vanile

Zbog visokog udela alkohola, ekstrakt vanile možete čuvati neograničeno, iako će aroma i ukus biti najbolji prvih pet godina. Pazite da ga držite dalje od svetla i topline, ali nemojte ga držati u frižideru, čak i nakon otvaranja jer će se u suprotnom pokvariti.