Doručak ne bi trebalo preskakati, ali ako ne odaberete pametno, šteta je veća nego da niste imali ovaj obrok.

Sigurno znate da doručak treba da bude kaloričan, da daje snagu, da nas razbudi. Međutim, to ne znači da treba da natrpamo u tanjir sve što nam padne pod ruku.

Doručak treba da nas zasiti, ali na duže staze, zato je važno da nakon buđenja ne unosimo previše prostih šećera i takozvanih praznih kalorija, piše “Mondo”

Dakle, doručkujte pametno, najbolje u prvom satu nakon buđenja.

Ovo su namirnice koje se ne preporučuju:

Namazi od sira: Sadrže zasićene masnoće, često i šećer. Izbegavajte ih uvek, ne samo za doručak. Ako volite ukus sira, jedite pravi, beli, onaj bez milion dodataka koji počinju slovom E.

Keks i mleko: Omiljeni doručak mnoge dece, brzo daje snagu zbog šećera, ali se i brzo ogladni, jer smo u organizam uneli samo prazne kalorije. Ovo je bolje jesti za užinu.

Slanina: Tužna vest – slanina suviše opterećuje naš mali želudac ukoliko je jedemo u ranim jutarnjim satima. Naročito ako je pržimo. Ali, ne treba da očajavomo, počastićemo se povremeno, onom presnom, pa šta bude!

Kobasice: Ukoliko nisu domaće, a često nisu, imaju mnogo soli, aditiva i ostale hemije, tako da će nam oduzeti snagu umesto da nam ujutru daju “vetar u leđa”.

– Kupovni musli i “energetske pločice”: Imaju šećer ili veštačke zaslađivače, zato sami kupite žitarice koje volite, ubacite sušeno i koštunjavo voće, prelijete jogurtom, mlekom, čajem, a možete da dodate i med. Posebno su loše instant kaše.

Krompir pire: Skrob sa puterom i mlekom, koji se dodaju da bi ovo jelo bilo ukusnije, loša je kombinacija za početak dana. Mnogi se nakon toga osećaju teško i usporeno, jer se želudac muči. Bolji je pečen krompir, sa salatom.loading...