Ove namirnice vam uništavaju imunitet!

Počela je jesen, hladno i tmurno vreme, sezona gripa. Kako biste izbegli dosadnu prehladu, vreme je da ojačate imunitet, a to je najbolje učiniti pravilnim izborom hrane. Da li znate koje namirnice valja izbegavati jer doslovno uništavaju imunitet?

Bolovi u grlu, zapušen nos, kašalj, bolovi u celom telu – zvuči poznato? Sezona prehlada i gripa već je na vratima, stoga je krajnje vreme da preduzmete nešto po pitanju jačanja imuniteta. Takođe, određene namirnice valja izbegavati jer doslovno ruše imunitet. Umesto namirnica koje loše deluju na imunitet, radije odaberite zdravije varijante koje ga uravnotežuju, piše Yahoo Health.

Šećer
Šećer je zbog dobrog razloga ocrnila zdravstvena organizacija – ne sadrži hranjive stvari, a uz to se povezuje i sa nagrizanjem zuba i negativnim uticajem na mozak. Doktorka Susan Levin navodi kako je za vreme trajanja sezone gripe i prehlade preporučljivo izbegavati rafinisanu i prerađenu hranu zbog visokog udela šećera. To su proizvodi poput bombona, keksa, gaziranih sokova i ostale prerađene namirnice. To može biti lakše reći nego učiniti – američka Zadruga za bolesti srca navodi kako Amerikanci prosečno dnevno troše 20 čajnih kašičica šećera. U Evropi je situacija nešto bolja. Kako biste uspešno izbegli šećer, birajte hranu bogatu vlaknima kao što su smeđa riža, sočivo, leblebija koje će stabilizovati nivo šećera u telu i držati imunološki sastav pod kontrolom.

Žitarice i bijeli hleb
Jednostavni ugljeni hidrati snažno doprinose povećanom unosu šećera u organizam. „Prosečna osoba se doslovno „utapa” u šećeru. Rafinisane žitarice i hleb se vrlo brzo pretvaraju u glukozu prilikom varenja hrane’, navodi klinička nutricionistkinja Keti Svift. Jedna sjajna opcija za doručak koja će poboljšati imunitet su zobene pahuljice s bananama, cimetom i bademovim mlekom.

Masna hrana
Postoje brojni razlozi za uklanjanje pržene hrane iz ishrane, a evo još jedan razlog: prehrana bogata mastima može uticati na odgovor tela na infekcije. Otkriveno je da gojaznost i ishrana sa visokim udelima masnoće organizam može oslabiti u vidu borbe protiv zaraznih bolesti i povećati rizik od obolijevanja od nekih oblika karcinoma. Predlaže se da deo mesa bogatog zasićenim mastima koje jedete zamenite sočivom, graškom i drugim biljkama koje su bogate proteinima. Zamenite ih ‘zdravim’ mastima iz orašastih plodova (jedna šaka dnevno) ili avokada. Osim toga, valja imati na umu, kako je upravo hrana jedan od najvažnijih elemenata imuniteta.

Alkohol
Opustite se, ne morate se u potpunosti odreći čaše vina koju volite da popijete jednom nedeljno. Ako s vremena na vreme volite da popijete alkohol, tu količinu smanjite za vreme sezone gripe. Alkohol oštećuje imunološki sastav i ometa sposobnost tela da se obrani od infekcije. Studije su pokazale kako povećana konzumacija alkohola može dovesti do smanjenja imuniteta i povećane osetljivosti na određene bolesti. Stručnjaci kažu da jedno piće neće poremetiti imunološki sastav, ali tri ili više pića sigurno hoće.

Mlečni proizvodi
Brojni mlečni proizvodi, poput kupljenog jogurta, sadrže visok nivo šećera, napominju stručnjaci. Takođe postoji i veza između mlečnih proizvoda i zdravlja disajnih puteva. Sir, mleko, sladoled, i drugi mlečni proizvodi mogu pogoršati upalu pluća pa bi ih trebalo izbegavati. Prema rečima Jamesa Stekelberga iz Klinike Majo, mleko ne mora nužno proizvoditi više sluzi, ali pijenjem mleka sluz može postati gušća i znatno jače opterećivati grlo.