Ove promene na koži ne smete da zanemarite

Pege se javljaju kod osoba izuzetno svetlog tena, plave ili riđe kose i plavih i zelenih očiju.

Ako se iz nekog razloga ipak ne zaštitite od sunca, važno je da na vreme prepoznate oštećenja kože od UV zračenja kako biste sprečili najgore komplikacije. Najčešći simptom je crvenilo, koje se ne sme zanemarivati. Koža nakon sunčanja ne sme da bude crvena, suva, vrela i bolna, jer takva reakcija ukazuje na njena oštećenja, piše „Kurir”.

Pored crvenila, negativne reakcije na sunce mogu se manifestovati na još mnogo načina.

Plikovi predstavljaju opekotinu drugog stepena. To su dublja i ozbiljnija oštećenja kože s trajnim posledicama i povećanim rizikom za nastanak benignih i malignih promena.

Rane su najdublja i najozbiljnija oštećenja kože s najvećim rizikom za nastanak svih karcinoma kože.

Pege su najblaža i privremena oštećenja kože koja se javljaju kod osoba izuzetno svetlog tena, obično svetle ili riđe kose i plavih ili zelenih očiju. Kod njih se javljaju pege na licu, dekolteu, leđima i rukama i zadržavaju se tokom celog leta.

Fleke su trajna oštećenja od sunca koja, kad se jednom pojave, ne nestaju sama.

Keratoze su kožne promene braon boje, koje su suve na dodir i krune se, a nastaju nakon višegodišnje akumulacije oštećenja kože od sunca.

Ljuspice i krastice ukazuju na dublja oštećenja kože i najčešće se nalaze na površinama koje su stalno izložene suncu.

Svetle bubuljice su znaci dubljih oštećenja kože i predstavljaju ispupčenje kože na mestu na kojem je oštećena.

One nisu stvarne bubuljice, pa se ne mogu istisnuti. Ispucali kapilari su oštećenja krvnih sudova kože pod dejstvom UV zraka.