Ove ‘sitnice’ teraju nas da JEDEMO VIŠE NEGO ŠTO BI TREBALO

Najnormalnije jedete, godi vam hrana i samo u jednom trenutku shvatite da ste se itekako prejeli? Verovatno nema čoveka kojem se nije dogodilo da i potpuno sit nastavi da jede, a nova otkrića daju nam do znanja da na prejedanje utiču i faktori koje verovatno nikada niste uzeli u obzir.

 

Saznajte kojih je to pet (ne)važnih sitnica zbog kojih se prejedamo:

1. Žanr filma koji gledate
Koliko ćete grickati u bioskopu ili kod kuće pred TV-om zavisi od toga koji žanr filma gledate, otkrila su istraživanja. Puno su veće šanse da ćete preterati s kokicama gledate li dirljivu romantičnu dramu, akcijski ili avanturistički film nego kad gledate komediju. To je zato jer smo skloni jesti u ritmu koji odgovara ritmu filma.

2. Zdrave grickalice
Jedu li se umereno, zdrave grickalice ne debljaju, ali baš zbog reči ‘zdrave’ ljudi su skloni preterati s njima, a dobro je poznato da je umerenost u svemu ključ zdravlja i fit linije. Jedna proteinska pločica biće dovoljna da se zasladite i povratite energiju.

3. Ličnost 
Neurotični ljudi jedu više jer se tako lakše nose s negativnim osećajima, zaključak je švedske studije. Takođe, ekstrovertni ljudi češće jedu vani, na primer u restoranima brze hrane, nego introvertni ljudi zbog čega unose i više masnoća, kalorija i šećera.

4. Mobilni
Korišćenje mobilnog tokom jela nije samo nepristojno nego nam i stvara manji osećaj sitosti. Britansko istraživanje otkrilo je da ljudi koji koriste mobilni dok jedu, bilo da surfuju po internetu, igraju igricu ili razgovaraju s nekim, pojedu 69 posto više grickalica tokom ostatka dana od ljudi koji su odložili mobilni za vreme jela.

5. Hrana u obliku životinja i s ljudskim licima
Kada vidimo hranu u obliku životinje ili s ljudskim licem, veće su šanse da će nam samokontrola oslabiti i da ćemo pojesti tu hranu. Ipak, nije još sasvim jasno zbog čega nas hrana koja ‘oživi’ toliko privlači.