Ove stvari nikako NE SMETE da radite POSLE OBROKA

Hrana
Pixabay.com

Farmaceutska kompanija "Health Exchange" sprovela je studiju o lošim navikama posle obroka, kojih nikako da se odreknemo. Vreme je da konačno saznate šta to ne smete da radite, a opasno vam šteti zdravlju.

 

Pušenje
Pored svog zla koje uzrokuje, pušenje takođe može uzrokovati čireve na želucu.

Kupanje
Ne bi trebalo da se kupate 30 minuta nakon obroka. Kupanje dovodi do povećanja krvnog pritiska u rukama, nogama i telu. Na taj način, smanjuje se količina krvi, koja učestvuje u radu želuca, i time se uporava proces varenja.

Dremanje
Neposredno nakon jela, ne treba biti u horizontalnom položaju, jer želudačni sokovi na taj način stižu do jednjaka i otežavaju varenje hrane.

Konzumiranje čaja
Čaj sadrži nešto što se zove polifenol i tanin, komponente koje otežavaju apsorbuju gvožđa iz hrane. Dakle, ne bi trebalo piti čaj najmanje sat vremena nakon što završite sa jelom. Ako imate nisku količinu gvožđa, ne uzimajte čaj

Voće
Poznato je da voće ne prolazi tako brzo kroz creva. Naprotiv, ono će ostati zaglavljeno sa ostatkom vašeg obroka. I to je razlog zašto bi trebalo jesti voće najmanje jedan sat nakon jela.

Džogiranje
Hodanje uzrokuje smetnje sa varenjem. Ne bi trebalo hodati duže od 10 minuta, a čak i za to morate sačekati makar 30 minuta.

ŠTA TREBA RADITI POSLE OBROKA

Nošenje široke odeće

Kako biste sprečili problem sa gastritisom, nemojte nositi uzanu odeću, ili donje delove sa kaišem ili tesnim lastišim, jer tako vršite pritisak na želudac.

Popiti čašu mlake vode

Tokom prvog sata nakon jela, vašem želucu treba krvi, energije i toplote, kako bi hranu razbio u molekule.loading...