Ovi simptomi na smrt preplaše: Saznajte koji su za uzbunu a koji nisu!

Iako vam deluje da neki spmptomi ukazuju na opaku bolest, to ne mora da bude slučaj. Isto tako, naizgled bezazlene stvari ukazuju na zaista ozbiljnu situaciju!

Postoje situacije kad imate neki zdravstveni problem oko kojeg uopšte ne brinete, a trebalo bi, međutim češće se događa da se zabrinete zbog nekog simptoma i provedete besane noći čitajući o najgorim mogućim scenarijima na internetu. Evo simptoma oko kojih definitivno ne treba da se brinete.

Jedno merenje krvnog pritiska

Ljudsko telo se konstantno menja zbog niza faktora koji na njega utiču: stres, lekovi, šta jedete i kako spavate. To je definitivno vidljivo na krvnom pritisku, a pogotovo je vidljivo na gornjem, sistolnom pritisku. Postoji čak i fenomen nazvan “hipertenzija belog mantila” u kojem se pritisak povišava prilikom merenja u ambulanti ili bolnici, zbog toga što ste nervozni jer iščekujete rezultate merenja.

Oko visine pritiska bi trebalo da se zabrinete nakon što je podjednako visok prilikom više merenja tokom jednog meseca, a pripazite jer nelečeni visoki krvni pritisak može da uzrokuje srčane bolesti i srčani udar. Izuzetno visok krvni pritisak (viši od 180/110 mmHg) je razlog za hitnu intervenciju.

Krvni nalazi koji su malo povišeni ili sniženi

Čak i ako prema laboratorijskim nalazima vaše brojke nisu u optimalnom rasponu, ta visina je vrlo verovatno normalna za vas. Naime, ako se osećate dobro, možda vaš organizam jednostavno dobro funkcioniše s tim malim odstupanjima.

Nizak krvni pritisak

Znate li onu izreku koja kaže da nikada ne možete da budete prebogati ili premršavi? Slično je i s niskim krvnim pritiskom. Naime, on uopšte manje opterećuje organizam i smatra se dobrom stvari.

Jedino bi trebalo da se zabrinete ako zbog njega osećate vrtoglavice ili padate u nesvest, ili vam srce jako lupa. U tim situacijama ipak posetite lekara, piše „magazin.net.hr”.

Nekoliko dana mučnine, povraćanja ili proliva

Ljudi često žele da znaju da li je došlo do trovanja hranom ili ih muči virus, ali u svrhu izlečenja, to zaista nije bitno. Ako ne postoji oštar abdominalan bol, visoka temperatura ili krv u stolici, vaše telo će samo da pobedi šta god da ga je napalo. Važna stvar je tek da ne zaboravite da lako možete da dehidrirate, pa pripazite na dovoljan unos tečnosti, a dovoljna vam je i obična voda.

Sitaucija u kojoj hitno morate da se obratite lekaru jeste ako se onesvestite ili povraćate krv.

Bezbolne izrasline

Kako telo stari, tako ispod kože mogu da počnu da se pojavljuju svakojakve izrasline. Većina njih nije kancerogena, a razlozi zbog kojih nastaju su mnogobrojni, pa je gotovo nemoguće ovde ih sve nabrojati, ali mogu da variraju od benignih cista do limpoma (potkožno masno tkivo). Slobodno ih pokažite svom lekaru pri sledećoj poseti, ali nemojte previše da brinete zbog njih.

Ipak, postoje neke izrasline oko kojih treba da se zabrinete. Na primer, izrasline na dojkama nikad ne smete da ignorišete, kao i izrasline koje su osetljive na dodir, tople i crvene, jer one mogu da upućuju na infekciju koju treba lečiti. Ista stvar je i s brzo rastućim izraslinama.