Ukoliko želite da povećate šanse da dočekate starost, vozite se avionom, kaže statistika.

Ko želi bistar um u starosti neka čita i rešava ukrštenice. A oni koji baš i ne mare za budućnost, mogu se pronaći u redovima koji slede:

1. Nezdravi obroci

Širom sveta jedan od najčešćih uzroka smrti su srčane bolesti. Glavni uzrok bolesti povezanih sa srcem i cirkulacijom su masni i šećerom bogati obroci.

2. Pušenje

Ne zovu ih štapići raka bez razloga. U SAD je pušenje drugi po redu uzrok smrti. Samo jedna cigareta povišava krvni pritisak i smanjuje cirkulaciju u nogama i rukama.

Zamislite šta ćete postići s celom kutijom.

3. Gledanje TV-a

Malo nas toga može držati tako dugo nepokretnima kao TV. Prosečni Amerikanac provede devet godina života gledajući ekran, godine koje su mogli provesti u pokretu.

Gojazni, tromi zavisnici od TV-a na najboljem su putu za uništenje.

4. Nerviranje

Stres otvara vrata raznoraznim bolestima. Onima pod hroničnim stresom žlezde rade prekovremeno izlučujući adrenalin, što na koncu izmori organizam i ošteti imuni sistem.

5. Alkoholisanje

Čaša vina može koristiti zdravlju, ali ako želite da upropastite telo i um pa i sve međuljudske odnose alkoholizam je savršeno sredstvo.

6. Često za volanom

Ukoliko želite da povećate šanse da dočekate starost vozite se avionom. Vožnja automobilom ubije više ljudi uzrasta od 1 do 35 nego bilo koji drugi uzrok. Vozite se nevezani, razgovarate na telefonu, ne poštujete pravila?

7. Neodgovorna seksualna aktivnost

Seks je aktivnost kojom se stvara novi život, ali za mnoge je i uzrok smrti. Za one koji ne koriste zaštitna sredstva, ne misle o seksualnoj prošlosti svojih partnera i ne mare za godišnji pregled kod lekara. Osim neprijatnih simptoma, seksualne bolesti mogu izazvati neplodnost, a neke su i fatalne.

8. Mentalna neaktivnost

Ne čitate? Ne rešavate ukrštenice ni rebuse? Ovim aktivnostima smanjuje se rizik za razvoj Alchajmera.

9. Ignorisanje lekara

Da li je vaše zdravlje vredno jedne godišnje posete lekaru? Ili ćete radije čekati dok se bolest u potpunosti ne razmaše?

10. Žrtvujete san

Nedostatak sna (manje od sedam ili osam sati) povezuje se s nizom zdravstvenih problema uključujući gojaznost, dijabetes i rak. Mentalni umor je takođe faktor rizika za vozače.loading...