OVO ĆE VAM REĆI I STOMATOLOG: U kojim slučajevima se postavljaju NAVLAKE ZA ZUBE?

Prirodna zubna kruna može da podnese veliki pritisak, ali nije neuništiva. Onda kada je oštećena, polomljena ili je zub izvađen, koriste se navlake za zube u raznim varijantama.

zubi
Pixabay.com

One su poznate i kao zubne krunice i postavljaju se kako na oštećene zube, ali i razne vrste proteza – mostove, totalne proteze i zubne implantate.

Verno imitira prirodan zub, a savremeni materijali podnose isti pritisak i ne menjaju boju sa protekom vremena.

Kakve navlake za zube postoje?

Izvorni tip zubnih krunica su bile metalne krunice koje su imale metal u osnovi i preko keramiku. Rešenje je bilo dosta dobro jer se zubu vraćala funkcija, ali sam zub nikada nije izgledao isti, a često je i tamnio kako je prolazilo više vremena.

Pojava bezbetalnih krunica je uvela revoluciju u izgled, ali i način postavljanja nove navlake za zube.

Naime, počeli su da se koriste različiti materijali kao osnova, a cirkonijum je najbolji izbor. Kada se preko stavi keramička završnica dobija se zub jednako čvrst kao i prirodni pa neće doći do pucanja, loma ili ispadanja.

Cirkonijum je beo pa je i zub belji i ostaće takav, baš kao i prirodan. Postoji i velika estetska razlika i u tome kada se desni povuku, kod metalnih krunica se vidi metalna podloga do desni, a kod bezbetalnih zub i dalje izgleda prirodno.

Navlake za zube od cirkonijuma zahtevaju da se skine mnogo manje zubne mase, a krunica stoji odlično fiksirana. Za razliku od nje, krunice od metala su zahtevale da se sastruže veliki deo zubne krune što nije uvek dobro, a naročito kod stanja koja nisu zahtevala toliko uklanjanje.

Dokazano je i da bezmetalne krunice bolje nalažu na desni pa je manja šansa za razvoj parodontopatije i pojave bakterija u desnima.

Zbog svega ovoga se danas u glavnom koriste bezmetalne krunice koje su i estetski i zdravstveno opravdane.

Zašto se postavljaju veštačke krunice?

Navlake za zube su jedan od osnovnih načina za dobijanje „hollywood smile“ osmeha gde se sa zubnim navlakama potpuno transfomiše izgled zuba i dobija jednak, beli niz.

Navlake se postavljaju kada se zub ošteti od karijesa, a plomba neće biti stabilna sa malom zubnom masom. Veštačkim krunicama se zatvara oštećenje i zub postaje stabilan.

Ovo je metoda koja je odlična i u situaciji kada je zub drugačije prebojen, ima neodgovarajući oblik, ali i kada se zubi jednostavno istroše ili puknu. Zubna krunica će vratiti funkciju i normalan izgled zuba.

Za razliku od faseta koji se stavljaju samo na zdrave zube i na prednju stranu, navlake obuhvataju ceo zub i odlične su kada postoji nekakvo oštećenje.

Ne treba zaboraviti ni to da se isti modeli postavljaju u zubne proteze i nadoknade i omogućiće normalno funkcionisanje vilice i žvakanje hrane.

Savremena protetička sredstva omogućavaju brzu i bezbolnu transformaciju osmeha. Niko ne mora imati oštećene zube i živeti sa nesavršenostima.

Posetite stomatologa i zatražite procenu i mišljenje kako da rešite neke od problema ako ih imate. U slučaju da je zub napukao, promenio boju ili je dosta pokvaren, rešenje je u zubnim navlakama koje će rešiti mnoge probleme.