OVO JE SAVRŠENA MERA: Evo koliko puta nedeljno treba da se tuširate i perete kosu

Ukoliko ste se pitali kako treba da izgleda pravilna higijenska rutina, da li se kupate previše često ili biste trebali češće, donosimo vam odgovore.

Tuširanje
Pixabay.com

Ne kupate se svaki dan

Ako posle treninga ili kada se oznojite dugo ostanete u znojavim stvarima, može doći do ozbiljnih iritacija kože, kao i pojave modrica i ogrebotina – eto odakle pojave na koži za koje se ne sećate kad ste ih dobili. To može dovesti i do razvoja gljivičnih i bakterijskih infekcija. Ukoliko nekad baš nemate vremena da se istuširate, obavezno se presvucite!

Jedno istraživanje došlo je do poražavajućih rezultata – četiri od pet žena se ne tušira svaki dan! To nikako nije dobro za kožu, zato poslušajte savete doktorice Holi Filips. Kada je reč o treniranju, ona savetuje da nikada ne preskačete kupanje, ali šta je sa kosom?

Ako ne operete kosu svaka dva ili tri dana, na njoj će se neizbežno nagomilati masnoća i prljavština – kaže stilista Džordž Rajlender i dodaje da takva kosa obavezno poprimi neprijatan miris i ružan izgled. Da li ste znali da preskakanje pranja kose izaziva njeno mršenje i brže cvetanje krajeva?

Prihvatljivo vreme između pranja kose svakako je individualno i zavisi od tipa kose, ali sve preko 5 dana je mnogo. Sa druge strane, ako zaspite sa šminkom ponekad, to neće imati velike štetne posledice, izuzev nagomilavanja mrtvih ćelija kože – objašnjava Adrijana Martino, doktor estetske i laserske hirurgije.

Ne kupaš se svaki dan

Ako to praktikujete spavanje sa šminkom malo češće, pogotovo stalno, nemojte se začuditi ukoliko vam koža pre vremena ostari. To se dešava jer zbog šminke koža ne može da se oporavi i izgradi nove ćelije, a odbaci mrtve, usled čega se pojavljuju bore i koža postaje tamnija – istakla je ona.

Noću se koža aktivno obnavlja, a ako joj tada zatvorite pore, vrlo verovatno ćete uskoro primetiti mitisere i gnojne bubuljice. Maskara vam možda ne izgleda opasno, jer se nanosi samo na trepavice, ali spavanje sa njom ima užasne posledice – možete ostati bez trepavica!