Ovo je UBEDLJIVO NAJPRLJAVIJI deo vašeg tela! A svi ZABORAVLJAJU da ga operu!

Seks
Pixabay.com

Tuširanje je vrlo važan deo lične higijene. Tokom dana, na odeći, kosi i koži u svoj dom donesemo brojne mikroorganizme koji mogu biti opasni za naše zdravlje.

 

Međutim, iako ste se istuširali i oprali kosu, postoji deo na vašem telu koji se smatra najprljavijim i zadržava prljavštinu čak i nakon što ste se ‘bacili’ pod tuš. Reč je o pupku, koji je najnedostupniji deo na našem telu i time može postati pravo leglo bakterija.

Pravilan pupak je uvučen, a zbog svog oblika u njemu se vrlo brzo i lako sakupljaju znoj, dlačice s odeće, mrtve ćelije kože, losion i sapun. Takav spoj savršeno je mesto za razvoj mikroorganizama, zbog čega, ako ga ne perete pravilno i detaljno, može postati uzrok neprijatnih mirisa, ali i zdravstvenih tegoba poput infekcije.

Istraživanje je pokazalo kako se u uvučenom pupku (u njegovim naborima i usecima) može sakupiti čak 67 različitih vrsta bakterija, bez obzira na tuširanje. Želite li ovaj deo tela da održavate na detaljan i pravilan način upotrebite ovaj jednostavan trik sa štapićem za uši.

Uvučen pupak:

1. Pre tuširanja, štapić za uši umočite u medicinski alkohol i njime detaljno očistite svaki deo pupka.

2. Tokom tuširanja, na novi štapić za uši nanesite malo gela za tuširanje i, kao i s alkoholom, štapićem pređite kompletnu unutrašnjost pupka.

3. Pupak potom dobro isperite mlakom vodom i dobro osušite pamučnom krpicom ili peškirom.

Ispupčen pupak:

Ispupčen pupak lakše je oprati jer nema toliko udubljenja i nabora u kojima se nakuplja prljavština.

1. Pokvasite vrh pamučne krpice ili maramicu i na nju nanesite gel za tuširanje.

2. Istrljajte pupak pa ga isperite mlakom vodom i osušite peškirom.