OVO MORA DA ZNA SVAKA ŽENA: Boja menstrualne krvi otkriva opasne promene u telu

Vagina Žena
Foter/zio Hack / photo on flickr

Krv ružičaste boje karakteristična je za kraj menstrualnog ciklusa, ali ao se pojavi ranije, može biti znak rane trudnoće, hormonskog poremećaja ili opasnih bolesti reproduktivnih organa.

 

Sigurno ste primetili da vam je u toku jednog menstrualnog ciklusa boja krvi nekad svetlija, nekad tamnija, a mnoge žene suočavaju se i sa tačkastim krvarenjem van ciklusa.

Ono što ponekad može da bude znak za uzbunu jeste boja menstrualne krvi i zato je važno da znate na šta upućuju određene boje i kada treba da se javite lekaru, piše Likemag.com.

Roze
Krv ružičaste boje karakteristična je za kraj menstrualnog ciklusa. Ali, ukoliko se pojavi ranije, na primer na sredini, može biti znak rane trudnoće, hormonskog poremećaja ili različitih bolesti reproduktivnih organa, pa je najbolje da posetite ginekologa.

Svetlo crvena
Ako je ovo standardna boja krvi tokom ciklusa, ne treba da brinete – ona je potpuno normalna. Problem nastaje kada krvarenje traje duže od nedelju dana, a krv ne postaje rozikasta i ne bledi. Tada se treba javiti lekaru.

Tamno crvena
I tamno crvena krv je potpuno normalna, naročito na sredini menstrualnog ciklusa. Ako boja ne bledi i krvarite duže nego inače, to može da bude rani znak spontanog pobačaja ili, u najgorem slučaju, prisustva tumora.

Narandžasto-crvena
Ovo je zaista neobična pojava kada je u pitanju menstruacija, a najčešće upućuje na infekciju. Uz narandžasto-cvrenu krv obično ide i neprijatan miris, što je znak da što pre treba da odete kod lekara.

Braon-crna
Iako vam verovatno zvuči loše, smeđa ili crna krv je zapravo stara, zaostala krv, koja nije istekla na uložak, već se iz nekog razloga duže zadržala u materici. To ste možda primetili kada vam menstruacija kasni nekoliko dana. U principu je normalna pojava, ali ako uz nju primetite i narandžastu ili žućkastu boju krvi, to može da bude znak infekcije.

Obilna krvarenja
Kod većine žena, bar jedan dan bude propraćen obilnijim krvarenjem u odnosu na ostale dane ciklusa. To je najčešće drugi ili treći dan, i to je sasvim normalna pojava. Lekaru se treba obratiti ako se obilno krvarenje nastavi tokom svih ostalih dana.

Tačkasto krvarenje
Ukoliko na gaćicama ili ulošku primetite tragove krvi, a nije vreme za menstruaciju, obratite se ginekologu što pre, jer je ovakva pojava znak hormonskih poremećaja ili rane trudnoće.