OVO O NJOJ NISTE ZNALI: Kim Kardašijan već godinama se bori sa ovom GADNOM BOLEŠĆU!

Kim Kardasijan
instagram.com/kimkardashian

Ova bolest se može pojaviti u bilo kom uzrastu, podjednako je zastupljena među oba pola, podjednako pogađa i sve društvene slojeve.

 

Psorijaza je autoimuno oboljenje kože, sistemska bolest, kojoj mnoge druge bolesti mogu biti pridružene.

Na osnovu velikog broja različitih kliničkih ispitivanja došlo se do zaključka da psorijaza može biti aktivirana različitim faktorima rizika, kao što su: genetska predispozicija (nasledni faktor), stres, određeni lekovi (kao što su beta-blokatori). Međutim, naučna sporenja o pravom uzroku još uvek postoje. To ne znači da će svako ko je bio izložen stresu dobiti psorijazu.

Ova bolest se može pojaviti u bilo kom uzrastu, podjednako je zastupljena među oba pola, podjednako pogađa i sve društvene slojeve. Tako je i čuvena svetska zvezda Kim Kardašijan svetu obelodanila da boluje od psorijaze.

Ono što se pouzdano zna jeste činjenica da se psorijaza ne prenosi tj. da nije zarazna.

Specijalisti za kožna oboljenja mogu razlikovati određene vrste psorijaza. Za to koriste 3 glavna parametra: lokalizaciju promena na koži, zatim veličinu i oblik psorijatičnih promena. Bilo koji deo kože može biti zahvaćen inflamacijom, ali najčešće su to koža kolena, laktova, kosmati deo glave, leđa, a neretko i genitalna regija.

U centru začaranog kruga stigmatizacija

Za pacijente obolele od psorijaze se može reći da se nalaze u “začaranom krugu”. Zašto? Zbog psihičkih problema koji mogu biti izazvani primarnom bolešću tj. psorijazom. Kako?

S obzirom da se stres navodi kao jedan od glavnih okidača za nastanak psorijaze, ujedno je poznato da je on jedan od glavnih krivaca i za pogoršanje stanja psorijatičnih pacijenata (pored drugih “provokatora”).

Kada se oboleli u svakodnevnom životu susretne sa stresom izazvanim diskriminacijom, stigmatizacijom ili bude izložen neprijatnom zagledanju sugrađana, on se iznova nađe u stresnoj situaciji. Takve situacije se ne dešavaju svake prestupne godine, već svakodnevno, a neretko i više puta u toku dana. Pri čemu pacijenti sa psorijazom najčešće gube samopouzdanje i bivaju nesigurni, posledica svega može biti ponovno “aktiviranje” bolesti.

Ne treba zaboraviti da su oboleli posebno diskriminisani tokom leta, kada je garderoba prilagođena godišnjem dobu oskudnija. Isto važi i za one koji koriste bazene, saune, teretane, sportske terene, posećuju frizera.

Pogođeni su i oni koji nastoje da nađu posao u kome dolaze u interakciju sa ljudima i  gde manuelno obavljaju posao, “licem u lice” sa klijentima. Tu svakako spadaju: prodavnice, pekare, marketi, kozmetički saloni…

Začaran krug predstavlja i činjenica da tokom zimskih dana oboleli mogu bolje da kamufliraju vidljivost kože zahvaćenom psorijazom. Međutim, za ovu bolest zima predstavlja još jedan od provokatora zbog nedostatka svetla tj. sunčevih zraka. Jedna u nizu brojnih terapija, ali i saveta samijh dermatologa obolelim od psorijaze, je da češće (i duže) borave na moru.

Neki od naših najvećih zdravstvenih centara poseduju aparaturu za pružanje kompletne foto terapije koja je kod izvesnog broja obolelih neophodna. Zbog svega navedenog najhladniji meseci ne rade u korist psorijatičnim pacijentima, uprkos tome što im zimska garderoba pomaže da prekriju promene na koži.

Kvalitet života

Psorijaza značajno umanjuje kvalitet života, ali ne samo zbog stigmatizacije bolesnika. Uprkos tome što ne predstavlja smrtonosno oboljenje, psorijaza indirektno povećava rizik od prerane smrti jer su psorijatični pacijenti skloniji nastanku drugih oboljenja.

U cilju suprostavljanja neinformisanosti, ali i podrške među samim obolelim od ove bolesti, ustanovljen je Svetski dan borbe protiv psorijaze – 29.oktobar.

Edukacija stanovništva

Dok RFZO ne uvrsti najsavremenije terapije na listu bespaltnih i svima dostupnih lekova i dok se ne nađe lek protiv ove bolesti, pored dostupne terapije koja je pacijentima sa psorijazom na raspolaganju, svakako bi im dosta pomoglo i podizanje svesti stanovništva o ovoj bolesti koja se ni na koji način ne može preneti u društvenoj interakciji.loading...