OVO SIGURNO NE RADITE: Četkicu za zube morate da ČISTITE SVAKOG DANA

Cetkica za zube
Pixabay.com

Stomatolozi preporučaju da četkicu za zube menjamo minimalno svaka 3 meseca i čistimo je svakog dana, ali još mnogi još uvek ne znaju zašto.

 

Često zaboravljamo da su naša usta uvek puna bakterija, a određeni broj tih bakterija je patogen tj. uzrokuje bolesti zuba i desni. Iako sa četkice nikada ne možemo u potpunosti ukloniti bakterije, ipak je moramo svakodnevno čistiti kako se one ne bi nakupljale i uzrokovale zdravstvene probleme.

1. Isperite je u toploj vodi. Pre i posle pranja stavite četkicu pod toplu vodu i pomerajte palac gore-dole/levo-desno po glavi četkice kako biste isprali vlakna. Obavezno je čistite u toploj vodi jer ona lakše uništava bakterije od hladne vode.

HIT DIJETA U SVETU: Uvrstite ovu namirnicu u jelovnik i smršaćete kao nikada

2. Osušite je. Bakterije koje uzrokuju razne bolesti zubnog mesa su anaerobne. To znači da ne podnose kiseonik i izlaganje vazduhu ih uništava. Zbog toga četkicu nemojte nakon pranja stavljati u plastične zatvorene navlake ili je odlagati u zatvoreni kupatilski ormarić. Umesto toga odložite je u čašu ili stalak za četkice i stavite na mesto u kupatilu koje je otvoreno.

3. Nemojte da je delite sa drugima. Ova preporuka stomatologa već je dobro poznata, ali uvek je dobro podsetiti se na nju. Malu decu takođe treba naučiti da uvek peru zube isključivo sa svojom četkicom. Ako svoje kupatilo delite s više osoba, označite vlasnike četkica kako biste izbegli ‘deljenje’ bakterija.

POUČNA PRIČA: Žena je spavala sa zmijom, a onda je saznala GORKU ISTINU

ZAŠTO ČETKICU MORAMO MENJATI SVAKA 3 MESECA? 

Vlakna na četkici lako se troše zbog svakodnevne upotrebe i brzo postaju nedelotvorna u čišćenju prostora među zubima i plaka koji se nalazi na površini zuba.

Plak uzrokuje karijes, a ako pravilno ne uklanja s linije spajanja zuba i zubnog mesa može uzrokovati razne upale i iritacije koje vode do gingivitisa i bolesti desni.

Mnogi ljudi misle kako je dovoljno duže i jače četkati zube ako je četkica istrošena, ali to je pogrešno. Ona više ne može obavljati svoj posao čišćenja bez obzira na vreme četkanja i time samo možemo oštetiti desni i uzrokovati preteranu osetljivost ili čak krvarenje.