Istraživanja potvrđuju i da beli luk ima značajna antikancerogena svojstva.
Beli luk ima snažno dezinfekcijsko, antibakterijsko i fungicidno delovanje koje lako može da se uporedi s najboljim antibioticima, ali kada ga pojedete na prazan želudac, efekat je mnogo jači.
Beli luk sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, gvožđe, enzimi, eterična ulja, jod, kalijum, kalcijum, selen, sumpor i fosfor.
Redovnom upotrebom beli luk podstiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni pritisak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. Generalno, odličan je antioksidans.
Ovo je tek nekoliko konkretnih slučajeva u kojima beli luk može da vam bude od velike pomoći.
1. Ako na telu imate bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mesto prerezani komadić belog luka i zatvorite to mesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica ne otpadne.
2. Boli li vas uvo? Prokuvajte dva čena belog luka, pa nekoliko kapi nakapajte u uvo.
3. Kod reumatskih bolova natrljajte prerezani režanj belog luka na bolno mesto, bol će da popusti.
Napravite domaće ulje protiv reume: Ljute papričice otklanjaju bolove u zglobovima!
4. Ako patite od nesanice, uveče jedite salatu s belim lukom.
5. Ukoliko vas bole mišići, jedite beli luk, jer ih on opušta.
Pogledajte video i uverite se koliko je beli luk zdrav: