Ovo su NAJBESMISLENIJI SAVETI LEKARA, a trudnice su ih kroz istoriju SLUŠALE BEZ POGOVORA!

Trudnica
foter

Bez obzira koja je po redu, svaka trudnica željno iščekuje dan kada će svoju bebu prvi put držati u naručju.

 

Meseci iščekivanja prolaze u planiranju zajedničkog života, kupovini neophodnih stvari, uređenju prostora za novog člana porodice i brizi da li je sa njim/njom sve u redu. U prošlosti su trudnice radile niz neuobičajenih stvari kako bi bile spokojne da nose zdravo dete. Neke od njih su toliko čudne i bizarne, da je danas neverovatna i sama pomisao o njihovoj hrabrosti da rade tako nešto.

Ovo su samo neki od saveta lekara, koje su trudnice slušale bez pogovora.

1. Nošenje korseta

 

Pre mnogo godina, korseti su bili glavni saveznik žena u postizanju privlačne figure. Ipak, nije  jasno zašto je njihovo nošenje bilo poželjno za trudnice.

2. Pušenje cigareta

 

Danas je to nezamislivo, a pogotovo ne za osobe koje su u drugom stanju. Pušenjem bi navodno trudnice regulisale težinu novorođenčeta, a doktori su savetovali cigarete radi efikasnije probave !?

3. Udisanje hloroforma

 

Godinama pre pojave epidurala, hloroform je bio jedan od anestetika za podnošljiviji porođaj.

4. Posmatranje lepih prizora

Prema mišljenju doktora, posmatranje lepih slika je bilo poželjno u trudnoći ali i za vreme porođaja. Time bi se osigurala lepota deteta.

 

5. Alkohol

 

Lekari su imali običaj da trudnicama savetuju konzumiranje crnog vina. Vremenom se prestalo sa ovakvom praksom jer i mala količina alkohola može ugroziti zdravlje deteta  i majke.

6. Mirovanje

 

Doktori su kroz istoriju  tvrdili da vožnja automobilom može biti opasna zbog truckanja. Zato je prema njihovom mišljenju idealno prevozno sredstvo bio voz.

7. Da ignorišu glad

 

Svaki organizam različito reaguje na trudnoću, pa se trudnicama savetuje različita ishrana adekvatna njihovom telesnom sastavu. Ipak, ženama je ranije savetovano da jedu manje, ne samo radi estetike već i zbog zdravlja bebe.

8. Izbegavanje sunčeve svetlosti

 

Prekomerno izlaganje suncu, može biti opasno za svakoga, ali su ranije trudnicama doktori zabranjivali sunčanje uz objašnjenje da zraci mogu spržiti plod.

9. Uzdržavanje od seksa

Iako današnji doktori nemaju ništa protiv, svaka seksualna aktivnost je bila strogo zabranjena.