Ovo su najbolje jesenje namirnice: Jabuke snižavaju loš holesterol, kelj sprečava prehladu, nar leči od raka

Jabuke možete jesti bez griže savesti, jer jačaju vaš imunitet i podstiču mršavljenje, dok bundeva ublažava simptome osteoartritisa i štiti od nastanka dijabetesa.

Jesen je početak sezone odličnih namirnica koje na različitim nivoima povoljno deluju na vaše zdravlje. Osim toga, one su veoma ukusne i možete ih konzumirati na različite načine i tako sebi obezbediti jači imunitet, a i bolje ćete se osećati, piše „24sata.hr”

U ovim supernamirnicama možete uživati do mile volje i bez griže savesti, zato obezbedite zalihe u frižideru i izbegnite dosadne prehlade, ublažite simptome gripa, smanjite rizik od raka, dijabetesa i očistite organizam od toksina!

Jabuke

Ove voćke pomažu u snižavanju nivoa lošeg holesterola i obiluju antioksidantom kvercetinom, koji omogućava bolji protok kiseonika u pluća. Takođe, jabuke su odličan izvor vitamina C, koji pomaže u jačanju imuniteta, pa samim tim i u borbi sa prehladama. Inače, jabuka srednje veličine sadrži 14 odsto preporučenog dnevnog unosa vitamina C i oko 100 kalorija, a telo potroši oko 120 kalorija da bi je svarilo. Osim toga, ovo voće je jedno od onih koje vas čini sitim i odličan je izbor i za doručak, jer pokreće metabolizam.

Karfiol

Slično kao i jabuke, ovaj beli buketić obiluje vitaminom C. Naučnici smatraju da jedna porcija sadrži oko 77 odsto preporučenog dnevnog unosa ovog važnog vitamina, a osim toga, karfiol je bogat antioksidantima koji brišu bore i fitonutrijentima koji smanjuju rizik od raka pluća. Zbog toga se naročito preporučuje pušačima.

Nar

Nar ili šipak se zbog obilja vitamina C, folne kiseline, kalijuma i vitamina A i E naziva supervoćem. U soku šipka nalaze se tri bitna polifenola koji su moćni antioksidanti, zbog čijeg je delovanja šipak jači od brusnice, zelenog čaja i crnog vina. Ima antibakterijska svojstva, štiti od raka i nastanka dijabetesa i pomaže u borbi sa depresijom. Osim toga, nar pomaže u bržem topljenju masti i ublažava simptome osteoartritisa.

Bundeva

Odlična namirnica za sve one koje muče alergije! Bundeva je bogata vitaminom C, koji snižava nivo histamina, kao i cinkom i vitaminom A, koji jačaju imuni sistem. Takođe, bundeva blokira nastanak slobodnih radikala i time štiti DNK ćelije od prevremenog starenja i mutacije, a veoma je preporučljiva za ljude koji imaju problema sa želucem i crevima.

Kelj

Ovo povrće obiluje vitaminom A, C i E, mangezijumom i karotenoidima koji jačaju imunitet i pomažu u izgradnji vlasi. Kelj čisti toksine iz organizma, što je neophodno za zdrav organizam. Takođe, pomaže u ublažavanju kijavice i kašlja kod ljudi koji pate od alergija i prehlada.

Brokoli

Ovo zeleno povrće je odličan izvor vitamina A i C, proteina, gvožđa i kalijuma. Osim toga, brokoli obiluje i folnom kiselinom koja je zaslužna za povećanje plodnosti i kod muškaraca i kod žena, jer izvor vitamina u njemu povećava šanse za preživljavanja spermatozoida u materici. Brokoli sadrži i fitonutrijent koji pomaže u regulisanju nivoa hormona kod žena, a samim tim i reguliše ravnotežu kada je reč o ovulaciji.