Ovo su namirnice od kojih će vam požuteti zubi

Neke od ovih, svima omiljenih namirnica kriju mračnu tajnu - mnoge su odgovorne za oštećenja i ružne mrlje na zubima. Izbegavajte ih i vaš osmeh će biti lepši i zdraviji.

Led

Iako je leti led omiljen u različitim napicima, njegovo direktno konzumiranje može povećati osetljivost zuba, a to dovodi do bržeg oštećenja. Umesto da ga zadržavate u ustima, sačekajte da se što bolje otopi u čaši.

Alkohol

Alkoholna pića isušuju usnu dupljuu. To je uzrok mnogih oralnih infekcija i bolesti.

Citrusi

Izuzetno su zdravi, ali prekomerna konzumacija citrusnog voća može oštetiti zubnu gleđ. To možete sprečiti  tako što ćete nakon jela popiti i čašu vode.

Kofeinski napici

Kao prvo, reći ćemo samo – kafa. Ona nije štetna za zdravlje zuba, ali neizbežno ostavlja žućkastu pigmentaciju. Ona se može ukloniti, ali pomoći nema ako dodate u kafu previše šećera. Tada je opasnost veća.

Gazirana pića

Mnogima omiljena kokakola obiluje šećerom. Ako je pijete u velikim količinama, u ustima će se razviti mnoge bakterije koje se hrane šećerom. U vašim ustima će stvoriti kiselinu koja će zube činiti podložnijima kvarenju.

Suvo voće

Suho voće slično deluje na zube kao bombone. S obzirom na to da obiluje šećerom, ostaci se zadržvaju na zubima duže od ostataka druge hrane.