Ovo su osam simptoma HRONIČNOG UMORA koje ignorišemo

Laptop
Pixabay.com

Sindrom hroničnog umora je bolest modernog doba koja se razvija postepeno mesecima, čak i godinama. Sve je češća pojava u gradskim sredinama, gde su ljudi u stalnoj trci za karijerom. Takve osobe su stalno umorne, ispijene, razdražljive, neispavane...

Osobe koje imaju sindrom hroničnog umora često se žale na slabost mišića, ali za razliku od osoba koje tu slabost osećaju nakon teškog treninga ili dana provedenog u pokretu, obično za to nemaju očiglednih razloga.

Jedan od znakova sindroma hroničnog umora je fotofobija ili osetljivost na svetlo. Simptomi uključuju glavobolju zbog određene vrste svetlosti i potrebe da se “škilji”.

Osobe koje pate od ovog sindroma često osećaju mučninu ili povrćaju nakon fizičkih aktivnosti koje im inače ne predstavljaju problem. Ipak, treba biti svestan i posavetovati se sa lekarom, jer mučnina i povraćanje takođe mogu biti znak srčanog udara.

Osobe koje pate od ovog sindroma često se žale da imaju problem s koncentracijom koja može biti uzrokovana nedostatkom odmora.

I otečeni limfni čvorovi su jedan od simptoma. Kada dobijemo virus naši limfni čvorovi se mogu upaliti. Ali oticanju limfnih čvorova može biti uzrok i hronični umor.

Problemi sa pamćenjem mogu biti zastrašujući, naročito ako se pojave “iz vedra neba”. Ako odjednom imate problema s pamćenjem, a doživljavate i neke druge simptome, sigurno je reč o sindromu hroničnog umora.

Bol u mišićima i zglobovima bez razloga takođe može biti jedan od simptoma. Upala je način na koji se naše telo bori protiv infekcija, a upravo bolovi mogu biti dokaz te bitke.

Sindrom hroničnog umora često prati i nedostatak sna. Osobe koje pate od ovog sindroma žalile su se na iscrpljenost čak i nakon dovoljno sna.

 loading...