Ovo su šest dobrih razloga zbog kojih morate da pijete čaj

Čaj je napitak koji može da vas umiri kada vam je potrebno da se opustite ili da vas razbudi kada vam je potrebno da se koncentrišete. Čaj je neverovatno dobar za vaše celokupno zdravlje i to je prvi i osnovni razlog da ga pijete svakodnevno, naročito tokom zimskih meseci.

1) ČAJ JE LAKŠE SKUVATI NEGO KAFU

Za kafu morate da sačekate da voda provri, pa da je zakuvate i da pazite da ne iskipi. Za čaj vam trebaju samo šolja, kesica i topla voda. Ništa lakše.

2) ZELENI ČAJ ODRŽAVA ZDRAVLJE KOSTIJU

Studije su otkrile da zeleni čak može da smanji rizik od osteoporoze i lomljenja kostiju kod starijih ljudi.

3) NEZASLAĐENI CRNI ČAJ NEUTRALIŠE NEPRIJATAN ZADAH

Ako imate problema sa halitozom (neprijatnim zadahom), trebalo bi da počnete da pijete crni čaj. Istraživači sa Univerziteta u Čikagu otkrili su da čaj sadrži hemijska jedinjenja polifenole koji usporavaju formiranje bakterije koja izaziva smrad.

4) ČAJ JE JEDNA OD OSNOVNIH NAMIRNICA U KINI

Pored drveta za ogrev, pirinča, ulja, soja sosa, soli i sirćeta, čaj se u Kini smatra jednom od stvari koje su ljudima neophodne svakog dana.

5) ČAJ MOŽE DA UBLAŽI SEZONSE ALERGIJE

Ako imate problema sa sezonskim alergijama, počnite svakodnevno da pijete čaj od koprive. Iako je potrebno da se izvrši još ispitivanja na ovu temu, jedna preliminarna studija pratila je 69 ljudi i otkrila je da suvi list koprive može „donekle da olakša simptome alergije”.

6) NEKI STRUČNJACI VERUJU DA JE PONEKAD BOLJE PITI ČAJ NEGO VODU

Istraživači iz Evropskog žurnala za kliničku ishranu otrkili su da čaj može da hidrira podjednako koliko i voda i da podjednako dobro nadoknađuje nedostatak tečnosti u telu. A pošto čaj sadrži i antioksidante, za nijansu je bolji od vode.

– Voda je savršena za hidrataciju. A čaj hidrira i uz to sadrži antoksidante, pa dobijate dve stvari u jednoj – kaže nutricionista doktor Keri Rakston.