Pa, zar opet?! Korona još nije ni prošla, a Svetska zdravstvena organizacija UPOZORAVA NA NOVU BOLEST

Nismo se još izvukli ni iz pandemije izazvane virusom korona, a već stiže novo upozorenje Svetske zdravstvene organizacije, da vreba opasnost od pojave legionarske bolesti.

Pixabay

Iznenadno i brzo zatvoreni sistemi za vodu unutar kompanija, škola, fabrika, vladinih zgrada i drugih javnih institucija postali su idealna mesta za razvoj brojnih mikroorganizama. Legionarska bolest privlači najveću pažnju, jer poput kovida 19 napada pluća.

Centralizovani sistemi za hlađenje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha su razmatrani u slučajevima kovid-epidemija na velikim kruzerima, ali ovi sistemi mogu biti put prenosa i izazivača tuberkuloze, malih boginja, ovčijih boginja i gripa. Za ovaj sistem prenosa vezana je i legioneloza, bakterijska infekcija koja dovodi do pneumonije.

Pravilno ispiranje

Svaka komercijalna zgrada prazna duže od tri nedelje predstavlja rizik za izbijanje legionarske bolesti. Osim ako vodovodne cevi nisu pravilno isprane (hlornim preparatima pola sata). Ukoliko se sistemi uključe bez detaljnog čišćenja, došlo bi do širenja bakterija i mikroorganizama.

– Ovi sistemi su, možda, najdirektnije u kontaktu sa ljudima, ali opasnost dolazi i od hidromasažnih kada, fontana, sistema za prskanje vode i brojnih rashladnih tornjeva koji se nalaze na poslovnim i drugim zgradama – kaže profesor dr Goran Belojević, iz Instituta za higijenu i medicinsku ekologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Ako se u dužem periodu ovi sistemi ne koriste stvaraju se idealni uslovi da se u ustajaloj vodi stvori biofilm od ameba, bakterija i virusa. Zbog vanrednog stanja takav slučaj je i u Srbiji.

– Ukoliko sostem nije očišćen, ništa nemojte da dirate, već se usmerite na prirodnu ventilaciju gde god postoje uslovi za nju – ističe dr Belojević.

Takođe, mogu da se koriste i ventilacioni načini koji isključivo koriste spoljni vazduh.

Najefikasnija je promajna ventilacija, otvaranje prozora i vrata na nekoliko minuta. Na ovaj način se koncentracija fizičkih, hemijskih i bioloških polutanata, bakterija i virusa, smanjuje u znatjnoj meri.

Dokle god traje epidemija kovida 19, u zatvorenim prostorijama sa centralizovanim sistemom za grejanje, ventilaciju i kondicioniranje vazduha, obavezno i neprekidno treba nositi zaštitnu masku.