PAD ENERGIJE TOKOM KIŠNIH DANA: Šta možete uraditi da biste sačuvali dobro raspoloženje?

Uvreženo je mišljenje da tmurni dani čine da se osećamo neraspoloženo, ali postoje i naučna objašnjenja zašto loše vreme i kiša utiču negativno na nas.

Kiša
Pixabay.com

Verovali ili ne, kišoviti dani zaista mogu da vam u potpunosti pokvare raspoloženje.

Ukoliko se tokom padavina osećate loše ili kao da nemate dovoljno energije, to nije samo nešto što ste umislili. Loše vreme zaista negativno utiče na raspoloženje i emocije.

Prema istraživanju kliničkog psihologa iz San Franciska, Teše Evans, skoro 9 odsto ispitanika spada u kategoriju “ljudi koji ne vole kišu”, a naglasili su i da su mnogo bolje raspoloženi tokom dana kada nema padavina.

Isto tako, drugo istraživanje psihijatra Julije Samton, pokazalo je da kiša drastično utiče na broj negativnih i depresivnih objava na društvenim mrežama. Dakle, veoma je česta pojava tuge i manjka samopouzdanja kada je vreme oblačno i kišovito. Isto tako, ukoliko vam se učini da sa promenom vremena dobijate i glavobolju, sasvim je moguće da ste u pravu. Promene pritiska mogu da izazovu glavobolje, pa je važno da budete svesni toga ukoliko se pitate “zašto sad imam migrenu”. Vazdušni pritisak utiče na vaše telo. Samim tim, budući da su sinusni kanali ispunjeni vazduhom, svaka promena u atmosferi može da dovede do pojave glavobolje, pokazale su brojne studije.

Šta možete da uradite?

Iako želite da ugasite svetlo i vratite se u krevet, to je poslednja stvar koju bi trebalo da uradite. Upalite svetlo, pustite muziku. Na taj način ćete pojačati lučenje serotonina koji popravlja raspoloženje, savetuju stručnjaci.

Okružite se ljudima koji pozitivno utiču na vas.

Radite stvari koje vam prijaju. Razgovarajte sa dragim osobama, pogledajte zabavnu komediju, igrajte igrice ili čitajte knjigu.

Takođe, mnoga stručna lica savetuju vežbanje. Trening će vas učiniti vitalnijim i pojačaće se lučenje endorfina koji poboljšava raspoloženje.