Doktorka Svetlana Valjarević, specijalista ORL Kliničko-bolničkog centra “Zemun” kaže da je najčešći uzrok slabijeg sluha usled alergije sekret koji se nakuplja u nosu.

Zbog poremećaja disanja kroz nos, povećana je proizvodnja, a otežana drenaža sekreta iz srednjeg uva kroz Eustahijevu tubu, pa se on zadržava u bubnoj duplji. Osećaj koji pacijent ima zbog ovog poremćaja je slabiji sluh, najčešće na oba uha, uz osećaj zapušenosti u ušima, ali bez ikakvog bola ili uz manji osećaj neprijatnosti – kaže dr Valjarević.

Veoma često je da zbog posledica sekreta koji se stvara usled alergije pacijent prejako čuje svoj glas, a slabije zvukove iz okoline.

Pregledom se konstatuje da su bubne opne zamućene, bez sjaja, a nekada je moguće videti i nivo tečnosti iza njih. Audio-snimak ukazuje na manji ili veći pad sluha, a stanje je povratno, odnosno, lečenjem alergije i uspostavljanjem dobre prohodnosti u nosu i nosnom spratu ždrela, sluh se vraća na uobičajeni nivo – kaže dr Valjarević.

Kada za slabiji sluh nisu odgovorni samo disajni problemi, već je do poremećaja osećaja čujnosti došlo usled alergijske reakcije na koži, obavezno su prisutni svrab i peckanje.

Kod ovih pacijenata može da dođe do zapušenosti uva i slabijeg sluha zbog alergijske reakcije kože spoljašnjeg slušnog hodnika. U tom slučaju, pregledom se konstatuje da je koža spoljašnjeg slušnog hodnika otečena, nekada suva sa poljima perutanja, a nekada vlažna sa tečnim sadržajem u ušnom kanalu. Bubna opna najčešće nije ni dostupna pregledu zbog izmenjene kože spoljašnjeg slušnog hodnika – rekla je naša sagovornica.

Doktorka Valjarević kaže da se osećaj slabijeg sluha usled alergije leči primenom kapi ili masti koje smanjuju alergijsku reakciju, uz osnovnu terapiju protiv alergije.

– U veoma retkim slučajevima, postoji izolovana alergijska reakcija samo na epitelu unutrašnjeg uva, koja dovodi do povećane količine tečnosti u unutrašnjem uvu i posledičnog slabijeg sluha, praćenog zujanjem, ali i vrtoglavicom. Lečenje tada podrazumeva primenu lekova samo protiv alergije, i lekove protiv mučnine po potrebi – napominje dr Valjarević.

PORAST ALERGIČNIH

Procenjuje se da danas u svetu čak 30 odsto ljudi pati od neke vrste alergije. Posebnu nevolju predstavlja činjenica da se broj onih koji se prvi put u životu susreću sa ovom hroničnom boljkom raste iz godine u godinu. Kao glavni krivci ove vrste slabljenja imuniteta navode se preterana higijena, sve više prerađene i industrijske hrane, zagađenost vazduha…loading...