Paradajz i maslinovo ulje: Kombinacija koja sprečava nastanak raka

Često nesvesno kombinujemo namirnice koje zaista ne bi trebalo da se uzimaju „u paru”, pogotovo ako imate problema sa kilogramima i metabolizmom uopšte. Evo kako bi trebalo da izgleda vaš jelovnik!

Epidemiolog Dejvid R. Džejkobs, profesor na Univerzitetu u Minesoti, tvrdi da određene kombinacije namirnica mogu da budu mnogo lekovitije nego kada bismo te iste namirnice jeli pojedinačno. Ovaj fenomen je nazvao sinergija hrane, i na osnovu njega osmislio kombinacije hrane koje će vam pomoći da rešite zdravstevne probleme.

Paradajz i maslinovo ulje: Zbogom problemima sa srcem

Paradajz je bogat likopenom, antioksidansom koji dokazano smanjuje rizik od kardiovaskularnih  bolesti i određenih tipova raka. Apsorpciju likopena pojačavaju zdrave masti, poput maslinovog ulja, pa je ova kombinacija dobitna za sve one koji imaju problema sa srcem.

Ovsena kaša i jabuke: Snižavaju holesterol

Ovsena kaša sadrži beta-glukan, supstancu koja snižava nivo hoelsterola u krvi iutiče na izbacivanje slobodnih radikala iz organizma. Jabuka je bogata pektinom koji sprečava apsorpciju holesterola u crevima i podstiče njegovo izbacivanje iz organizma. Ako u činiju sa ovsenom kašom izrendate jabuku sa korom, zaštitićete organizam.

Jogurt i laneno seme: Ubrzavaju lenja creva

U stomaku živi više od 400 vrsta bakterija. Neke su korisne, a neke ne. Kada loše nadvladaju dobre, dolazi do smetnji pri varenju, do nadimanja, podrigivanja, gorušice, bolova.
Jogurt je probiotik koji povećava nivo dobrih bakterija u telu i tako reguliše varenje.

Laneno seme je idealan izbor za zdrav stomak. Svakog jutra u dva decilitra jogurta stavite dve kašike lenenog semena, pa će smetnje sa varenjem biti kao rukom odnesene.

Grašak i papričica: Njima ćete oterati hroničan umor

Ako ste stalno umorni i nemate energije, onda u jelovnik morate da unesete namirnice bogate gvožđem. Da bi se ono apsorbovalo, neophodno je da jedete namirnice koje će pomoći da se gvožđe maksimalno iskoristi. Zato je važno da se uz spanać, crveno meso i grašak, koji su prava riznica gvožđa jede i ljuta papričica. One su bogate vitamnom C, koji vezuju gvožđe direktno na krvna zrnca. Idealna mera je da se dnevno pojede po 200 grama graška i spanaća, a tri puta nedeljno po 250 grama crvenog mesa i jedna paričica.