Paradajz nije, ali jeste “rajsko voće”: Nakon ovog teksta odmah ćete potražiti JAPANSKE JABUKE

Jabuka
Wikipedia/Nesnad

Jabuka kaki (Diospyros kaki) je nacionalna voćka Japana, a za nju vlada sve veće interesovanje u svetu. Osim što je izuzetno zdrava i izdržljiva, pažnju privlači i lepota drveta, posebno zimi kada na golim granama, poput lampiona, ostaju samo narandžasti plodovi.

 

Iako se danas smatra jednim od simbola Japana, zapravo potiče iz Mandžurije, gde se uzgaja od davnina. Koliko je jabuka cenjena najbolje pokazuje naziv koji znači “hrana bogova”. Kao “istočna zlatna jabuka” iz Kine je stigao u Japan, a zahvaljujući Marku Polu u Evropu. Zanimljivo je da su semenke preživele razorno delovanje atomske bombe, bačene na Nagasaki, o čemu svedoče japanski botaničari, pišu Novosti.

Zavisno od vrste, plod može biti okrugao, ovalan ili kruškolik. Boja mu je žućkasta, narandžasta ili crvenkasta, nalik paradajzu. A, ukus je jedinstven i podseća na mešavinu kajsije i breskve. Da bi se osetio u potpunosti, plod treba da bude što zreliji i tada je sočan, sladak i može da se jede kašičicom. Nedovoljno zreo ima opor ukus, zbog velike količine tanina.

Osvežavajuća maska

Za čišćenje lica najbolji je mesnati deo ploda, od koga se pravi maska. Unutrašnji deo jabuke se dobro umuti kašičicom, zatim stavi na lice i ostavi 20 minuta da deluje. Potom se ispere mlakom vodom, lice nežno obriše čistim peškirom i namaže krema.

Svež plod (ili sok) pomaže kod zatvora i upale creva, poremećaja u varenju, naročito tokom putovanja ili promene klime. Pomaže i kod hemoroida, bolesti želuca, masne jetre, slabog izlučivanja žuči i hipertenzije. Za hipertenziju je posebno delotvoran sveže isceđen sok, koji se uzima nekoliko nedelja.

Zahvaljujući ovim jabukama, u nekim delovima bivšeg Sovjetskog Saveza iskorenjena je endemska “gušavost”. Istraživači su otkrili da je to zahvaljujući šećeru i jodu u organskom obliku.

Azijska jabuka je izuzetno bogata flavonoidima, naročito kvercetinom, koji čuva srce i smanjuje rizik od infarkta za 20 odsto. Štiti organizam od štetnih uticaja slobodnih radikala, bogata je vitaminom C i jača imunitet, kao i vlaknima koji snižavaju loš holesterol.

U tradicionalnoj kineskoj medicini se koristi za obnavljanje energije (či) i preporučuje kod malaksalosti, ali nikako na prazan stomak! Jede se umereno jer sadrži puno šećera i može doći do dijareje, a u manjoj količini je mogu konzumirati i dijabetičari. Osušeni zreo plod se preporučuje za bronhitis i suvi kašalj. U tu svrhu se suvi plod melje u prah i uzima sa medom u jednakim delovima ili se kašičica praha sipa u čaj.

Kada se plod oljušti i suši na suncu, a zatim prenoći, dobija belu boju. U tom obliku je efikasan u odstranjivanju parazita u crevima, zaustavlja krvarenje i kašalj, snižava temperaturu, pomaže i kod valunga u menopauzi.