Paradajz sprečava rak želuca

Paradajz
pixabay.com/en

Paradajz može da uspori razvoj raka želuca, pokazala je nova studija.

 

Ovo povrće sprečava razvoj ćelija raka, u čemu učestvuju mnogi njegovi sastojci, a ne samo likopen, kako se ranije mislilo.

Vođa studije Danijela Barone iz Onkološkog istraživačkog centra Merkogljiano u Italiji kaže da se to dejstvo ne odnosi ni na jedan od sastojaka ponaosob, nego na ceo plod.

Istraživači su analizirali kako ekstrakt celog paradajza utiče na različite oblike raka želuca. Ekstrakti su uzeti od uobičajenih sorti u Italiji poput san marcano i korbarino (obe sorte su varijante paradajza šljivara).

Rezultati su pokazali da ekstrakti utiču na sposobnost širenja i razvoja ćelija raka i njihovo uništavanje.

Ovakva otkrića imaju primenu ne samo u prevenciji, nego i u pronalasku novih lekova, kažu istraživači.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Journal of Cellular Physiology.