PARFEM MOŽE UGROZITI ZDRAVLJE: Pet nejčešćih grešaka tokom boravka u prirodi

Komarci izazivaju posebnu pažnju, jer prenose infekciju virusa sisanjem krvi čoveka i životinja. Međutim, to ne rade svi!

Pixabay.com

To zapravo radi zaražena ženka koja polaže jaja u vlažnu zemlju, dok se mužjak hrani biljnim sokovima i posle oplodnje brzo ugine.

Ona prilikom uboda izlučuje sadržaj svojih pljuvačnih žlezda, koji sprečava zgrušavanje krvi. Crvenilo i otok na koži su posledica alergijske reakcije organizma, upravo na proteine pljuvačnih žlezda. U uobičajenim okolnostima, svrab i druge promene na koži traju najduže dva dana. Ponekad, posebno kod dece, može da se pojavi i ozbiljna alergijska reakcija u vidu otoka i crvenila.

Može da se javi i uvećanje limfnih žlezda ili temperatura. U takvoj situaciji treba primeniti antihistaminike kreme kao i antihistaminske preparate za oralnu upotrebu.

– Kod jednog procenta zaraženih može da se javi i klinička slika upale mozga, poznate kao meningoencefalitis – kaže za Magazin Novosti dr Aleksandar Adamović, dermartolog.

Obično se javlja kod starijih od 60 godina koji imaju prateće hronične bolesti. Zato su važne preventivne mere – postavljanje mreža na prozorima, nošenje dugačkih rukava, nogavica i kapa.

Stavite hladan oblog ili led na levu šaku i popijte antihistaminik

Kada boravite u prirodi ne stavljajte parfem i ne nosite garderobu jarkih boja, jer to insekte privlači. Na otvorenom treba nositi odeću dugačkih rukava, pantalone sa nogavicama, zatvorenu obuću, a ne papuče.

Osobe koje su znaju da su sklone alergijama ne treba da budu same prilikom planinarenja, vožnje čamcem i plivanja, jer im može zatrebati pomoć.

Kod uobičajenih reakcija možete i sami sebi da pomognete:

  1. Na mesto uboda sklonite žaoku da se otrov dalje ne širi.
  2. Ne stiskajte mesto ujeda, jer će otrovući dublje u organizam.
  3. Mesto uboda operite i stavite antiseptik.
  4. Nanesite krem sa hidrokortizonom i sterilan zavoj.
  5. Ako ima otoka stavite led ili hladan oblog i uzimajte antihistaminik.