PARKINSONOVA BOLEST NIJE KRAJ! Kako da imate kvalitetan život?

Parkinsonova bolest je hronično progresivno oboljenje koje usporava motoričke funkcije tela, izaziva drhtanje i ukočenost ekstremiteta. Dijagnoza pokazuje da je u mozgu nastupilo neurodegenerativno oboljenje koje dovodi do odumiranja nervnih ćelija, a najveći broj njih proizvodi dopamin koji je nadzire voljne pokrete.

Doktor
sxc.hu/Kurhan

Kako da se uspori bolest? Kako da se pomirite sa njom? Kako da vodite normalan život?

U Srbiji oko 25.000 ljudi ima ovu bolest, zato je važno da znamo kako da se pravilno nosimo sa teškoćama koju ona donosi našim porodicama i osobama koje od nje obole.

Rana detekcija je ključ za usporavanje bolesti

Jako je važno da se što ranije poseti doktor koji će pravilnom terapijom započeti proces usporavanja progresije parkinsonove bolesti.

Parkinsonova bolest u početku ima blage simptome koji mogu trajati duže vremena, ali što više budu smetali normalnom funkcionisanju pacijent biva primoran da se javi lekaru. Ni opisivanje simptoma neće biti veliki trag, već se mora pronaći lekar koji će uz pravilne pretrage dati tačnu dijagnozu. Rani sistem lečenja duže drži stanje pod kontrolom.

Obratite se lekaru specijalisti

Statistika kaže da tek oko 53% lekara opšte prakse na prvom pregledu prepozna parkinsonovu bolest. Što su doktori konkretnijih specijalizacija taj procenat raste, pa specijalisti neurolozi za parkinsonovu bolest mogu da u 94% slučajeva već pri prvom pregledu odrede tačnu dijagnozu.

Važno je ne gubiti mesece na posete doktorima različitih specijalnosti jer se za to vreme može započeti pravilna terapija i uklapanje u nove životne okolnosti.

Kada pronađete neurološku kliniku koja ima tim neurologa koji imaju višegodišnje iskustvo u lečenju parkinsonove bolesti na najboljem ste putu za kontrolu medicinskog stanja jer su oni upućeni u najnovije tehnike i lekove koji daju dobre rezultate.

Parkinsonova bolest – savremeni način lečenja

Što lečenje daje bolje rezultate to će i kvalitet života biti bolji, a napredovanje bolesti sporije.

Postoje lekovi iz nekoliko grupa koji:

  • Podižu nivo dopamina u mozgu
  • Stimulišu receptore u mozgu i zamenjuju dopamin
  • Usporavaju razgradnju dopamina ( ako pacijent dođe u ranoj fazi)
  • Hirurška ugradnja stimulatora za najteži stepen oboljenja, nešto poput pejsmejkera u srce. Ovo je jedina opcija da se parkinsonova bolest stavi pod kontrolu kod pacijenata kod kojih lekovi ne pomažu, a nekontrolisani pokreti znatno utiču normalnu pokretljivost.

Za kvalitetan život uz kontrolu bolesti važno je i da…

  1. Verujete svom lekaru! Važno je da pratite uputstva i da koristite propisanu terapiju neizostavno.
  2. Potražite pomoć stručnih lica – psihologa! Mnogi pacijenti sami prevaziđu prvi šok nakon što saznaju da imaju parkinsonovu bolest, ali stručna lica taj proces mogu da skrate, da pacijent lakše prihvati novu situaciju i ne razviju teže oblike mentalnih problema poput nervoze, asocijalnosti i depresije.
  3. Svi članovi porodice su uključeni! Dozvolite drugima da vam pomognu i uputite ih u sve što treba da znaju, kakve lekove pijete, u kom stadijumu je parkinsonova bolest i kakve su dalje prognoze.
  4. Nastavite normalni život! Funkcionišite sasvim normalno, možda čak i uz veću fizičku aktivnost što će doprineti boljoj kontroli bolesti, ali i boljem psihičkom stanju.

Svaka bolest donosi neizvesnost tokom svog trajanja. Ne razmišljajte puno u napred, uživajte u svakom danu i slušajte savete stručnjaka koji imaju iskustva u lečenju parkinsonove bolesti.