Pasulj, grašak i sočivo smanjuju holesterol i rizik od srčanih bolesti

Poznato je da su pasulj, grašak i sočivo zdrava hrana, ali bez obzira na to mnogi bi takvom obroku opet rekli zdravo. Međutim, istraživanja medicinskih stručnjaka pokazuju da takva ishrana smanjuje holesterol i rizik od srčanih bolesti pa zato ne treba bežati od jela sa kašikom.

Graškasta porcija može da smanji takozvani LDL ili loši holesterol za čak pet odsto i zato bi trebalo istrpeti ponekad neprijatne gasove i nadimanje u stomaku, zaključuju medicinski stručnjaci za kanadski “Medical Association Journal”.

Pasulj, grašak i sočivo smanjuju nivo holesterola više kod muškaraca nego kod žena, ali to je možda zato što je kod jačeg pola stepen LDL viši.

Dr Sievenpiper preporučuje da se ovakva zrnasta ishrana praktikuje češće.

– Imamo mnogo prostora u našoj ishrani da ostvarimo kardiovaskularne koristi. Kao dodatni bonus, takva ishrana je jeftina – objašnjava on.