PATNJAMA JE DOŠAO KRAJ: Gubitak kose se MOŽE NADOKNADITI zahvaljujući epohalnom otkriću!

muškarac
pixabay

Mnogi tvrde da je ćelavost odraz muškosti, gubitak kose može biti vrlo traumatično iskustvo za muškarca. Čak polovina muške populacije se suočava sa ovim problemom, koji bi mogao biti rešen zahvaljujući rezultatima najnovijeg istraživanja.

 

Čak 50 odsto muškaraca u nekom životnom razdoblju počne gubiti kosu. To se može desiti zbog starenja, genetskih predispozicija, bolesti ili hormona. Većina muškaraca počinje da gubi kosu tek nakon pedesetih, ali mnogo njih se sa tim problemom susreću već u svojim dvadesetima.

Naučnici sa jednog kalifornijskog univerziteta, eksperimentima na miševima su dokazali da je novi rast kose moguć. Najpre su otkrili da su ćelije kose drugačije od svih drugih na ljudkskoj koži.

Istraživanje je pokazalo da se povećanjem proizvodnje laktata u ćelijama kose, folikule vlasi regeneririšu i ponovo počinju da rastu.

Te ćelije proizvode enzim koji se zove piruvat, što je zapravo glukoza. Ukoliko se pošalje do mitohondrija ćelije, podstiče rast nove kose.

– Naša zapažanja o metabolizmu matičnih ćelija folikula vlasi, podstakla su nas da ispitamo smanjuje li se genetski ulazak piruvata u mitohondrije. Takođe, bilo je važno utvrditi da li bi povećana proizvodnja laktata u ćelijama kose podstakla brži rast – rekla je Hiter Kristofk, jedna od autorki straživanja.

Opiti su sprovedeni na miševima od kojih su jedni proizvodili laktate, dok drugi nisu. Grupa miševa koja je imala manjak laktata, imala je problema sa rastom dlake, dok se onoj sa laktatima rast dlake povećao. Naučnici su na osnovu toga proizveli dva različita leka koja pomažu pri proizvodnji laktata, ali oni još nisu testirani na ljudima.