PAZITE NA VIŠAK TEČNOSTI: Ne pijte previše vode, a evo koje namirnice će vam pomoći da se otarasite viška

Ako ne postoji konkretan zdravstveni problem, a osećate nadutost ili vam se pojavljuju otoci, probajte da smanjite zadržavanje vode pomoću jednostavnih izmena u svakodnevnoj ishrani.

Voda
Pixabay.com

Veoma neprijatan osećaj nadutosti može da bude posledica problema sa organima za varenje, ali uzrok može da bude i zadržavanje viška vode u telu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih se višak tečnosti zadržava u organizmu unutar tkiva, a jedan od najčešćih je preveliki unos soli. Kako su bubrezi organ koji reguliše količinu vode koju telo zadržava ili izlučuje, zbog obroka sa visokim sadržajem natrijuma bubrezi zadržavaju vodu kako bi razblažili visok nivo soli. Kod žena nadimanje je česta pojava u trudnoći ili neposredno pre mesečnog ciklusa ili prvog dana ciklusa – kaže Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar.

Problem zadržavanja tečnosti javlja se i kao posledica dugotrajnog sedenja ili nedostatka fizičke aktivnosti, ali može da bude simptom bolesti bubrega ili srčane insuficijencije, pa se zbog toga obavezno obratite svom lekaru.

U slučajevima kada je otok blag i ne postoji konkretan zdravstveni problem, možda ćete uspeti da smanjite zadržavanje vode pomoću nekoliko jednostavnih izmena u svakodnevnoj ishrani – savetuje naša nutricionistkinja i predlaže da isprobate savete koji slede.

Izbacite prerađene namirnice

Prerađene namirnice su najveći izvor natrijuma u ishrani, a najčešći savet za smanjenje zadržavanja vode jeste smanjenje unosa natrijuma. Dokazano je da tri četvrtine unosa soli potiče od prerađene hrane, pa ukoliko umesto industrijski prerađenih namirnica pripremate obroke kod kuće, prirodno ćete stimulisati izbacivanje viška vode iz organizma. Najbolje je da jedete hranu u prirodnom obliku, kao što su voće, povrće, mahunarke, žitarice od celog zrna, organsko meso, ribu, orašaste plodove i semenke.

* Natrijum se može vezati za vodu u telu, pa smanjenje unosa soli može da pomogne u smanjenju zadržavanja vode.

Obogatite ishranu kalijumom

Zato što se alkalni metali natrijum i kalijum međusobno uravnotežuju, potrudite se da ukoliko unosite namirnice koje sadrže natrijum jedete i hranu bogatu kalijumom. Smanjujući nivo natrijuma i povećavajući proizvodnju urina, kalijum pomaže da se smanji zadržavanje vode.

* U ishranu uključite brokoli, peršun, paradajz, bundevu, pomorandže, banane, suvo voće i tamnozeleno lisnato povrće.

Ne zaboravite na magnezijum

Magnezijum je još jedan važan mineral, elektrolit koji pomaže da se reguliše ravnoteža tečnosti u telu. Takođe, uključen je u više od 300 enzimskih reakcija koje regulišu metaboličke procese u organizmu. Jedna studija je otkrila da 200 mg magnezijuma dnevno smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim simptomima (PMS).

* Dobri izvori magnezijuma su orašasti plodovi, integralne žitarice, crna čokolada i lisnato, zeleno povrće.

Povećajte unos vitamina B6

Dokazano je da ova grupa od nekoliko povezanih vitamina smanjuje zadržavanje vode kod žena sa predmenstrualnim sindromom.

* Hrana bogata vitaminom B6 uključuje banane, krompir, orahe i meso.

Ograničite unos ugljenih hidrata

Iako konzumiranje ugljenih hidrata neće direktno uzrokovati zadržavanje vode, za svaki gram ugljenih hidrata koji se skladišti u organizmu kao glikogen, telo zadržava oko 3 grama vode. Na taj način telo održava ravnotežu. Ali kada unesete manje ugljenih hidrata ili niži broj kalorija, potrošićete glikogen, a time i vodu.

* Ovo je razlog što se pri smanjenom unosu ugljenih hidrata za nekoliko dana može izgubiti 4 i više kilograma, koji zapravo predstavljaju višak vode.

Pijte vodu i šetajte

Iako zvuči paradoksalno, da pijete vodu kako biste izbacili vodu, povećani unos vode pomoći će da razblažite nivo natrijuma u telu. Takođe, uz sve druge dobrobiti, kretanje i umerene vežbe stimulišu izbacivanje viška vode iz organizma. Znojenjem se oslobađa voda iz tela, kao i elektroliti poput natrijuma, koji mogu biti uzrok podbulosti.

* Iako se preporuke za hidrataciju razlikuju, Američki institut za medicinu preporučuje ženama i muškarcima da svaki dan kroz hranu i piće unesu 2,7 i 3,7 litara vode.