PAZITE SE! Evo KOJE SIMPTOME KORONE trudnice nikako ne treba da ignorišu

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u klinici "Narodni front" rekla je da u situaciji da je neko u kući ili u okruženju trudnice razvio kliničku sliku zbog koronavirusa ona treba da se izoluje u kući sve dok se ne pojave simptomi. Visoka temperatura, problem sa disanjem, kašalj, gušobolja, nemogućnost da guta ili učestale dijareje su razlozi kada trudnica treba da potraži savet lekara, istakla je doktorka.

Trudnoća
Pixabay.com

RTS nije dobio od “Batuta” podatke o tome koliko je trudnica za vreme ove pandemije bilo zaraženo koronavirusom, a koliko ih je preminulo. Povremeno iz medija saznamo da je neka zaražena trudnica preminula, da je beba preminula, ali tačnih podataka nema.

Svakako je jedna od opasnijih dezinformacija bila ta da trudnice ne bi smele da primaju vakcinu protiv kovida i da korona izaziva sterilitet. Od pojave omikrona, trudnice su još uplašenije.

Ana Mitrović Jovanović, načelnica Dnevne bolnice u klinici “Narodni front” rekla je gostujući u Beogradskoj hronici da u ovom trenutku na klinici imaju najviše zaraženih trudnica od početka pandemije.

Prema njenim rečima, bili su trenuci kada su imali više porođaja u kovid odeljenju nego na običnom odeljenju. Ginekolog ističe da broj obolelih trudnica prati i broj zaraženih u opštoj populaciji.

“Moramo da pošaljemo trudnicama pozitivnu energiju. Nema razloga za paniku, moraju se nositi maske, poštovati distanca i druge mere. Trudnice treba da pokušaju da izbegnu kontakt sa zaraženima”, posavetovala ih je Ana Mitrović Jovanović.

Međutim, ona ipak ističe da su sada lakše kliničke slike kod trudnica nego prošlog proleća kada su se neke trudnoće završavale i sa kobnim posledicama.

Šta kad je neko u okruženju kovid pozitivan?

“Najveći broj pitanja dolazi od trudnica koje nemaju simptome ili imaju blage, ali u njihovoj kući ili neposrednom okruženju ima zaraženih. U situaciji da je neko u kući ili u okruženju u poslednjih 48 sati razvio kliničku sliku, trudnica treba da se izoluju u kući sve dok se ne pojave simptomi poput visoke temperature, problema sa disanjem, kašalj, gušobolja, nemogućnost da gutaju ili učestale dijareje. To su razlozi kada treba da potraže savet lekara”, istakla je doktorka.

Navela je da je sama trudnica imunokompromitovana osoba i njen odgovor na kovid infekciju ne možemo da predvidimo, i da je zato bolje da se jave lekaru, koji će da proceni koje analize treba da se odrade i koja terapija da se uvede.

Na pitanje da li inficirana trudnica znači da je i beba zaražena, ginekolog Ana Mitrović kaže da infekcija mame ne znači da je i beba zaražena, ali ukoliko se stanje kod majke komplikuje indirektno je i beba ugrožena.

“Trudnice na svoju ruku ne smeju da piju nikakve lekove uključujući i suplemente. Slušamo šta one sebi određuju. Terapija i lekovi koje trudnica uzima moraju biti kontrolisani. Lekove ako je potrebno mora lekar da odredi”, naglasila je.

Kada je reč o lekovima protiv korone, kaže da se oni mogu koristiti kod trudnice ukoliko se proceni da je korist veća od štete, što je generalno pravilo u medicini.

Napominje da ona lično jako veruje u zaštitu maskom i navodi da je imala dosta slučajeva kada su joj trudnice koje su tokom dana bile na pregledu uveče javile da su zaražene.

Dodala je da kod nje nema redovno vakcinisanih zaraženih trudnica, ali da zna slučajeve kod njenih kolega koji imaju vakcinisane, zaražene trudnice, ali sa lakšim kliničkim slikama.

Zaključila je da se lekari danas ne plaše kovida, već su samo racionalni i da joj sada lakše pada porođaj u kovid odeljenjima jer tamo postoje jasni protokoli, nego kada se porodi žena pa se naknadno ispostavi da je kovid pozitivna.