Ne ignorišite ove promene!

 

Donosimo 10 znakova koje ne smete ignorisati, a koji govore da niste zdravi koliko mislite.

1. Seda kosa pre 40 godine

Sede vlasi prirodna su pojava koja često zavise od genetike. Ali, ako imate više od 50 posto sede kose već u 30. godini života, a takve slučajeve nemate u porodici, to može biti znak dijabetesa. 

2. Mladeži

Iako je većina mladeža na telu bezopasna i benigna, neki mogu biti poprilično opasni, posebno oni koje su nastali sunčanjem.

3. Beonjača

Beonjača bi trebalo uvek da bude bela. Osim neispavanost ili prehlade ovaj deo oka može otkriti i neke opasne promene u vašem organizmu. Žuta beonjača može biti znak žutice, problema s jetrom i žuči. Crvena može biti znak visokog krvnog pritiska ili virusnog oboljenja poput konjuktivitisa.

4. Ispucale usne

Neugodne pukotine na usnama mogu biti uzrokovane promenama temperature i vetrom. Ali, pukotine koje se često javljaju na završecima usnama te unutrašnje ranice mogu biti znak manjka vitamina B i cinka. Ako su pucanja usana učestala uzrok može biti gljivična infekcija.

5. Otečeni vrat

Ako ste primetili kako vam vrat izgleda otečeno, čim pre potražite savet lekara. Otok na prednjem delu vrata najčešće uzrokuju problemi sa štitnom žlezdom koji su uobičajeni kod žena između 20 i 50 godina.

6. Gubitak obrva

Obrve s godinama postaju ređe, ali nagli gubitak dlačica može biti znak problema sa štitnom žlezdom, hipertireoze – preaktivne štitne žlezde ili hipotireoze – njenog smanjenog rada. Ovakve promene popraćene su i gubitkom kose.

7. Crveni dlanovi

Užareni i crveni dlanovi mogu biti uzrok dermatitisa, ekscema ili alergijske reakcije na metale, lekove, hranu ili piće. No, isto tako, ovakva promena može biti znak otežanog rada i bolesti jetre.

8. Promene na noktima

Nokti vam mogu puno otkriti o stanju vašeg tela, a uzroci promena mogu biti razni. 

9. Hladna stopala

Stopala su najudaljenija od srca i zbog toga se vaskularne bolesti prvo manifestuju na njima. Rejnoova bolest je autoimuna bolest koja uzrokuje stezanje krvnih sudova u delovima tela kao što su prsti, nos i uši, zbog čega oni postaju hladni, bledi pa čak i utrnuti.

10. Crveni obrazi

Iako su nagle promene na licu uobičajene kod žena između 30 i 55 godina života i mogu biti uzrokovane hormonalnim promenama, promenom temperature i ljutom hranom, rumeni obrazi mogu upućivati i na rozaceu – hroničnu kožnu bolest koja pogađa većinom žene, a čiji uzrok je nepoznat.