PAZITE SE TROPSKE VRELINE: Evo kako da prepoznate prve simptome sunčanice i šta treba ODMAH DA URADITE!

U letnjim mesecima kada se dosta izlažemo suncu, sunčanica je veoma česta.

Leto Vrućina
Beta

Prema rečima dr Nevenke Dimitrijević, pregrevanje po­­­tiljka mo­­­­že da dovede do niza poremećaja koji karakterišu sunčanicu. A koji su simtomi sunčanice.

U lakšim slučajevima dolazi do glavobolje, pospanosti, vrtoglavice, ubrzanja pulsa i problema s vidom, ali u slučaju da se ovi simptomi ignorišu, a vi se i dalje izlažete suncu može da dođe do malaksalosti, zujanja u ušima, proširenja zenica, grčeva, crvenila kože, nesvestice, kome, pa i smrti.

Ako predugo izlažemo nezaštićenu glavu suncu, dolazi do poremećaja termoregulacije u celom organizmu, a naročito do pregrevanja glave. Usled toga razvija se edem mozga, što može da bude veoma opasno, pa čak može da dovede i do komatoznog stanja ukoliko na vreme ne prepoznamo prve simptome – kaže dr Dimitrijević i napominje kako sunčanica obično počinje jakom glavoboljom, konfuznim stanjem i nemirom.

Prema njenim rečima, organizam je u stanju dehidratacije, što može da se prepozna po suvoj koži. Ona dodaje kako su neki od simptoma sunčanice i ubrzan puls i plitko disanje.

Ako kod nekoga prepoznamo prve simptome, treba odmah tu osobu da smestimo u hlad, ako je napolju, a ako je u kući u mračnu i rashlađenu prostoriju. Najbolje bi bilo da ga oslobodite viška odeće i stavite pod tuš, ne topao, ali ne ni leden.

Obično dolazi do porasta telesne temperature, pa samim tim možemo vodom i hladnim oblogama da rashlađujemo potiljak i čelo dose temperatura ne vrati na normalu, a bolesniku treba davati i mnogo tečnosti.

Tečnost treba da uzimaju u malim gutljajima, a treba da izbegavate gazirana pića. Najbolja je tečnost bogata mineralima. Ako imate pri ruci, pomešajte 40 grama meda, sok od pola limuna i dodajte četvrtinu kašičice soli u pola litre hladne vode.

Kada su u pitanju deca simptomi sunčanice mogu da se razvijaju znatno brže nego kod odraslih. Zbog toga uvek treba da im glava bude zaštićena šeširom ili kačketom, da piju dosta tečnosti i da što manje budu izložena direktnim sunčevim zracima. Ako primetite da je dete dobilo sunčanicu odmah ga odvetite kod lekara.

Oporavak od sunčanice traje nekoliko dana, a najbolja hrana su lubenica, banane, supe iz kesice, odnosno sve ono što će vam pomoći da nadoknadite elktrolite koje ste izgubili. Alkohol i kofein su zabranjeni.