PAŽLJIVO BIRAJTE SVOG DOKTORA: Potvrđeno je da pol lekara utiče na uspešnost lečenja!

Lekari Pacijent
Foter/Seattle Municipal Archives / photo on flickr

Manja je verovatnoća da će pacijenti biti ponovo hospitalizovani ili da će umreti ako ih leče doktorke, pokazalo je istraživanje u SAD.

 

Neka ranija istraživanja su upućivala na to da doktorke pružaju kvalitetniju medicinsku uslugu, ali se nije istraživalo kako pol lekara utiče na ishod lečenja.

Naučnike sa bostonskog Fakulteta za javno zdravlje na takvu su studiju motivisala ranija istraživanja koja su pokazala da se lekarke više drže kliničkih smernica, te da više komuniciraju sa pacijentima.

Ispitali su slučajeve milion korisnika američkog nacionalnog zdravstvenog osiguranja Medicare, starijih od 65 godina koji su bili na bolničkom lečenju od 1. januara 2011. do 31. decembra 2014. godine, a rezultati studije objavljeni su u časopisu JAMA Internal Medicine.

Istražili su povezanost između pola lekara i mortaliteta pacijenata u 30 dana, odnosno koliko je pacijenata umrlo u 30 dana od prijema u bolnicu i stopu vraćanja na bolničko lečenje u istom roku (odnosno jesu li pacijenti ponovo završili u bolnici nakon otpuštanja).

Kada su podatke prilagodili karakteristikama pacijenata, težini bolesti i isključili iz istraživanja jedinice intenzivnog lečenja (kako bi isključili mogućnost da lekari češće rade sa teže bolesnim pacijentima) pokazalo se da je verovatnoća smrtnog ishoda kod pacijenata koje su lečile žene bila manja za pet odsto. Jednak je procenat primećen i u slučaju ponovnog primanja pacijenata u bolnicu u odnosu na pacijente koje su lečile njihove muške kolege.

Rezultati su bili konzistentni i u različitim bolestima i u njihovoj težini.

– Razlika u mortalitetu nas je iznenadila. Pol lekara bio je posebno važan kod najtežih pacijenata. Rezultati upućuju na to da moguće razlike u načinu lečenja kojem pribegavaju lekari, odnosno lekarke mogu imati važne kliničke posledice – kazao je lider  istraživanja Jasuke Cugava.

Razmatrajući dokaze pređašnjih studija, autori ovog istraživanja postavljaju hipotezu po kojoj su lekari skloniji nepotrebnim rizicima u lečenju i previše su samouvereni kada su u pitanju njihove sposobnosti u rešavanju problema.

Suprotno tome, žene su manje plaćene od lekara i manja je verovatnoća da će biti unapređene.