PAŽNJA! Gojazne osobe moraju da povedu računa o ovome

Osobe koje imaju problem sa prekomernom telesnom težinom trebalo bi da povedu računa da li uzimaju dovoljno vitamina D.

Evropsko endokrinološko udruženje objavilo je vodič koji se odnosi na procenu, tretman i prevenciju nedovoljnog unošenja vitamina D, a gojazni su u posebnom riziku zbog manje fizičke aktivnosti i nedovoljnog izlaganja na suncu, pišu Novosti.

– Eksperti koji se bave značajem vitamina D imaju podeljeno mišljenje u pogledu nivoa vitamina D u organizmu gojazne osobe: da li je posredi “zarobljavanje vitamina D” u masnim ćelijama ili je nivo ovog vitamina niži zbog “razblaženja” velikom zapreminom tela gojaznih. Zbog toga nadoknada vitamina D kod gojaznih podrazumeva veće dnevne doze u odnosu na prosečno uhranjene osobe – objašnjava doktor Sreten Kavarić, internista endokrinolog Kliničkog centra Crne Gore.

Prema preporukama stručnjaka, ove osobe bi dnevno trebalo da uzimaju od 800 do 2.000 internacionalnih jedinica, što je dovoljno za održavanje dobrog stanja zdravlja. Ovaj vitamin može da se nadoknadi kapima ili suplementima, ali i pravilnim izborom namirnica.

U dovoljnim količinama nalazi se u svežoj morskoj ribi, gljivama koje su sušene na suncu, jajima, obogaćenom mleku, ulju od bakalarove jetre.

– Vitamin D je značajan ne samo za održavanje čvrstine kostiju, nego i za fukcionisanje imunog i kardiovaskularnog sistema, prevenciju malignih bolesti, metabolizam glukoze i lipida. Udružena gojaznost i nizak nivo vitamina D povećavaju kardiovaskularni rizik – ističe dr Kavarić.