Pažnja: Ne perite piletinu pre kuvanja, možete se otrovati!

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju da treba izbegavati pranje sirovog pileta ili druge živine pre kuvanja ili pečenja jer se na taj izbegava trovanje hranom.

Tokom kuvanja, svima nam je navika da operemo živinu u toku pripreme. No, nedavno je američka Agencija za standard hrane (FSA) pozvala ljude da prekinu sa tom praksom. Naime, Agencija upozorava da se pranjem piletine i prskanjem kapiljica po kuhinji može raširiti bakterija (Campylobacter) koja je krivac za većinu slučajeva trovanja hranom.

Prema podacima Agencije za standard hrane, čak četiri od pet slučajeva trovanja hranom uzrokovano je upravo kontaminiranom piletinom.

I dok u većini slučajeva trovanje tom bakterijom rezultira bolovima u stomaku, teškom dijarejom i povraćanjem, u nekim slučajevima može dovesti do ozbiljnijih zdravstvenih problema. Stoga FSA sada upozorava kuvare da prestanu prati piletinu pre kuvanja jer se na taj način, kapljicama vode, (Campylobacter) bakterija može raširiti po rukama, radnoj površini, odeći ili posuđu i priboru za pripremu hrane.

– Iako se mnogi ljudi drže preporučenih higijenskih mera pri kuvanju piletine, poput pranja ruku nakon kontakta sa sirovim mesom i temeljne termičke obrade, istraživanja su pokazala da je pranje živine vrlo raširena praksa.

Upravo zato treba upozoriti ljude na vrlo visik rizik od zaraze tom bakterijom pri takvoj praksi te im objasniti da je( Campylobacter) bakterija ozbiljan problem te da može izazvati tešku bolest pa čak i smrt, smatraju zdravstveni stručnjaci iz američke Agencije za standard hrane.