PAŽNJA: Ovo su pokazatelji da je vaš organizam dehidrirao

Mnogi ne umeju da prepoznaju određene tekobe koje su posledica dehidratacije, obratite pažnju na to šta vam 'govori' vaše telo. Potrudite se da telo ne pati, konzumirajte vodu često.

Usled visokih temperatura, naše telo gubi više tečnosti znojenjem, pa stručnjaci preporučuju da pijemo dosta vode. Međutim, problem je što mnogi često ne umeju da prepoznaju kada telo počinje da se muči zbog nedostatka tečnosti. Zato uvek sa sobom nosite flašicu vode, pijuckajte po gutljaj svakih 10 minuta, pa ćete lakše podneti vrućinu, a i bolje ćete se osećati. Važno je da umete da prepoznate znakove dehidratacije, pišu Večernje novosti.

Glavobolja – Ako ne pijete dovoljno vode, a ceo dan ste aktivni, vaše telo neprestano gubi tečnost, a zajedno sa njom i soli natrijuma koje u stvari menjaju hemijski sastav krvi. Mozak postaje osetljiv na promene, pa se javlja glavobolja. Što više tečnosti gubite, opada zapremina krvi, a do mozga dopire manje kiseonika. Zbog toga glavobolje mogu da budu veoma jake.

Mokraća izrazito žute boje – Kada pijete dovoljno tečnosti, telo brže i lakše izbacuje otrove. U suprotnom, štetni sastojci ostaju u organizmu, pa urin može da bude izrazito žut.

Zatvor – U nedostatku tečnosti, organizam ne može efikasno da se oslobodi štetnih materija, što često dovodi do zatvora. Voda ubrzava i olakšava izbacivanje toksina preko debelog creva.