Pažnja: Ovom masažom možete spasiti život!

Neprekidna masaža srca od sto kompresija u minuti je najefektnija pomoć koja se može pružiti osobi za zastojem srca ili infarktom.

Ako vidite nekog ko preživljava zastoj srca ili srčani udar, zaboravite na veštačko disanje. Najbolje rešenje je neprekidna masaža srca – tvrde stručnjaci, piše „ordinacija.hr”.

Neprekidna masaža srca pokazala se učinkovitijom metodom od klasične tehnike oživljavanja, koja kombinuje veštačko disanje usta-na-usta i masažu srca, tvrde stručnjaci Odseka za medicinu Univerziteta u Feniksu.

Ako vidite nekog ko preživljava zastoj srca ili srčani udar, zaboravite na veštačko disanje. Najbolje rešenje je neprekidna masaža srca – tvrde stručnjaci.

Neprekidna masaža srca pokazala se učinkovitijom metodom od klasične tehnike oživljavanja, koja kombinuje veštačko disanje usta-na-usta i masažu srca, tvrde stručnjaci Odseka za medicinu Univerziteta u Feniksu.

Proverite svesnost osobe tako što ćete je malo protresti. Ako ne reaguje, pobrinite se da neko nazove Hitnu pomoć, pa započnite masažu srca u pravilnom položaju. Kraj dlana jedne ruke položite na sredinu grudi (između bradavica), a drugi dlan položite na prvi i isprepletite prste.

Uvucite laktove i nadvijte se nad grudi onesvešćene osobe, tako da su vaša ramena direktno iznad grudi bolesnika. Snažno pritiskajte grudi – cilj vam je sto kompresija u minuti.

Kako biste mogli da izdržite ovakav tempo, stručnjaci preporučuju da ne koristite mišiće ruku, nego da „padnete” i tako stvorite pritisak na grudi, koja bi se trebala uvući oko pet centimetara.

Važno je da nakon svakog pritiska ruke odvojite od grudi – odskok će stvoriti vakuum, a samim time vazduh će ući u pluća i krv će lakše proteći.
Masirajte grudi tempom od sto kompresija po minuti. Iako se može činiti smešnim, stručnjaci savetuju da u glavi imate ritam brze disko pesme!

„Ako pokušate da ostvarite masažu od sto kompresija u minuti, čak i da niste savršeno to odradili, imate najveće šanse ostvarenja najvišeg protoka krvi”, objasnio je dr Karl Kern, istraživač Sarver centra za srce iz Tuskona i jedan od pionira ove metode. Ovom tehnikom ne proveravate puls osobe, ne čistite njene disajne puteve i ne izvodite disanje usta-na-usta.

„Kod srčanog udara srce fibrilira, a ne pumpa krv. Jedino kada pritiskate grudi, ujedno pritiskate i srce i stvarate otkucaje. Svaka kompresija srca koju napravite je jedan otkucaj srca. Ako stanete – staće i protok krvi u mozak” – objašnjava Kern.

Ako ste još uvek u nedoumici kako pravilno izvesti masažu srca, pogledajte video sa demonstracijom neprekidne masaže srca.loading...