Pažnja: Prepoznajte simptome šloga i reagujte na vreme

Najčešće se javljaju oduzetost desne ili leve polovine tela (lica, ruke i noge), nemogućnost govora, izgovaranja ili razumevanja govora ili i jedno i drugo, trnjenje jedne polovine tela.

Moždani udar nastaje naglo, bez najave, ali sa jasnim simptomima. Zato je važno prepoznati ih na vreme jer je u ovom slučaju najvažnije reagovati u prva tri sata od udara, pišu Večernje  Novosti.

Mozak je organ koji komanduje svim čovekovim funkcijama, pa u zavisnosti od mesta zapušenja krvnog suda, odnosno zone oštećenja mozga, zavisi i simptomatologija bolesti.

Prema rečima dr Sanje Trajković Bezmarević, neurologa iz Specijalne bolnice „Sveti Sava”, najčešće se javljaju oduzetost desne ili leve polovine tela (lica, ruke i noge), nemogućnost govora, izgovaranja ili razumevanja govora ili i jedno i drugo, trnjenje jedne polovine tela, nesigurnost i ozbiljno zanošenje u hodu, smetnje vida, duple slike, zbunjenost ili čak teška, do tad nepoznata glavobolja.

– Ovi simptomi počinju naglo, i potrebno je da se osoba koja ih oseti odmah javi službi hitne medicinske pomoći koja će ga odvesti na dalje lečenje. U zavisnosti od tipa moždanog udara, postoje načini da se leči, ali samo ako se stigne u prva tri sata od početka simptoma – objašnjava dr Sanja Trajković Bezmarević.

Najvažnije je da, ako pacijent ne može da se nasmeši, da izgovori jednostavnu rečenicu, da isplazi ravno jezik ili podigne ruke, što pre pozove Hitnu pomoć.

Šlog, ili moždani udar, posledica je oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju ćelije mozga, i može nastati ili usled zapušenja krvnog suda ugruškom, kada nastaje infarkt mozga, ili pucanja krtog, bolesnog krvnog suda, kada nastaje moždano krvarenje. Oko 85 odsto svih moždanih udara nastaje usled začepljenja krvnog suda, a samo oko 15 odsto su hemoragijski moždani udari, takozvani „izliv krvi u mozak”.