Pažnja: Ugrožavate zdravlje uklanjanjem stidnih dlačica

Novi vid higijene tela jeste i uklanjanje dlačica sa genitalija. Međutim, mnogi ginekolozi preporučuju da ne bi trebalo da depiliramo svoje intimne delove tela zarad našeg zdravlja.

Mnogi, a posebno žene ne vole dlačice na svom telu, pa pribegavaju uklanjanju svih neželjenih malja sa svoje kože na telu. Stručnjaci pak, upozoravaju da je uklanjanje stidnih dlačica predstavlja veliki rizik za vaše zdravlje.

I pored uaslih dlaka i gnojavih i infekciranih akni koji se uglavnom pojavljuju na koži nakon depilacije, uklanjanje dlaka sa intimnih mesta može dovesti do polnih bolesti.

– Koža trpi za vreme depilacije. Nije važno koji je način skidanja dlačica. Svi su vrlo štetni. Koža oko genitalija vrlo je osetljiva sama po sebi. Uklanjanje stidnih dlaka povećava rizik od infekcija, ali i polno prenosivih bolesti i herpesa. Te opasnosti posebno prete mladim ženema – tvrdi doktorka Emili Gibson za HuffPost.

Ove dlačice na našim genitalijama imaju svoju nameru. One štite od trenja sa donjim vešom i na taj način sprečavaju sitne povrede kože, a štite i od bakterija.

– Uklanjanje iritira i može da dovede do upale korena dlake ostavljajući pritom mikroskopski otvorene rane. Time se povećava rizik od infekcija, ali i polno prenosivih bolesti – objasnila je Gibson.

Zato drage dame izbegavajte da depilirate stidne dlačice i nemojte da vas bude sramota vaših zaštitnih dlačica.loading...