Pešačenje je korisno za zdravlje, evo zašto

šetnja
pixabay.com

Istraživanje na Bingamton univerzitetu u Njujorku otkriva da umereno intenzivno hodanje poboljšava kardiovaskularne faktore rizika u kratkom roku.

 

“Znamo da je šetanje odlična forma vežbanja, ali su istraživanja podeljena o tome koliko je šetanje uspešno u promeni holesterola, težine i krvnog pritiska“, rekla je Pamela Stjuartb Fas, dekan i profesor na Bingamtonu.

Gasova je predvodila studentkinju doktorskih studija, Elizabet Mariđlijano, dok su sprovodile studiju na grupi od 70 žena. One su učestvovale u dobrovoljnom programu zajedničke šetnje. Učesnicama je dat programabilni brojač za sate provedene u šetnji, u periodu od 10 nedelja, i trebalo je imaju bar 150 minuta nedeljno brzog hodanja. Na njima su urađeni testovi pre početka šetanja, a internet-alat za procenu rizika je korišćen da otkrije rizik od srčanog udara, u roku od 10 nedelja.

Nakon pet nedelja, učesnice su govorile o zdravlju svog srca, i tada su uzeti podaci sa brojača koraka. Njima je ponuđen i izazov s ciljem da povećaju aerobne sposobnosti, a koji je podrazumevao povećanje njihovih dnevnih koraka, za najmanje 10 odsto.

Na kraju im je izmerena težina, BMI, krvni pritisak i holesterol, a morale su i da odgovore na pitanja o njihovo fizičkoj aktivnosti, ličnim karakteristikama, izboru hrane i ponašanju u proteklih 10 nedelja.

Rezultati su potvrdili početne hipoteze tima istraživača, da hodanje može da poboljša kardiovaskularne faktore rizika u kratkom vremenskom periodu.loading...