Pet “nezdravih” namirnica koje su zapravo odlične za vaše zdravlje

Doručak
Pixabay.com

Određene namirnice, koje su trenutno na lošem glasu, zapravo mogu pozitivno da utiču na organizam, tvrdi nutricionista Skot Harding.

 

Jaja

Uprkos tome što se već dugo govori da holesterol negativno utiče na zdravlje srca, rezultati studija u poslednjih 20 godina pokazuju da normalan unos umeren unos holesterola nema gotovo nikakav uticaj na nivo holesterola u krvi. Osim toga, jaja su odličan izvor proteina, zdravih masnoća i nekoliko vitamina i minerala, piše “Independent”.

Margarin

Margarin, biljna zamena za puter, koristi se od 19. veka i izuzetno je popularan širom sveta jer je znatno jeftiniji od putera. Margarin sadrži znatno manje zasićenih masnoća od putera, zbog čega utiče na smanjenje broja srčanih bolesti. Kako je u međuvremenu otkriveno da hidrogenizovane biljne masti, koje ulaze u sastav margarina, mogu da imaju negativan uticaj na zdravlje, na tržištu su se pojavili proizvodi koji ne sadrže ovaj tip masnoća.

Krompir

Ova namirnica smatra se vrlo štetnom zbog visokog glikemijskog indeksa, ali i zato jer se često dovodi u vezu sa proizvodima od rafinisanih ugljenih hidrata koje treba izbegavati. Međutim, krompir je bogat vitaminom C, određenim vitaminima iz grupe B i tragovima brojnih minerala. Kuvanje krompira i konzumiranje ove namirnice u ohlađenom stanju pozitivno utiče na hemijski sastav skroba, čime se olakšava njeno varenje.

Mlečni proizvodi

Mlečni proizvodi izuzetno su korisni jer sadrže visok nivo proteina, kalcijuma i sve esencijalne aminokiseline. Ipak, kada je količina u pitanju, treba biti obazriv jer je ova grupa namirica bogata zasićenim masnoćama.

Orašasti plodovi

Ova grupa namirnica često se izbegava prilikom držanja dijeta jer sadrži veliki procenat masnoća. Ali, rezultati brojnih istraživanja pokazali su da koštunjavo voće, osim što štiti srce, predstavlja ključni deo zdrave ishrane. Bogato je proteinima, zdravim masnoćama, vlaknima i brojnim mineralima.