Svrab u intimnoj zoni može da bude posledica proizvoda koje koristimo (kupke, ulošci, tamponi), ali može da ukaže i na zdravstveni problem. Ovaj vodič će vam pomoći da utvrdite razlog.

 

Najpre da kažemo, kada je reč o zdravlju, uvek je pametnije da se za sve probleme obratite stručnjacima, ali ovaj tekst može da vam posluži kao “prva pomoć”.

Bakterijska vaginoza

Najčešći uzrok svraba “tamo dole” je bakterijska vaginoza, koju izaziva disbalans zdravih bakterija i promena vaginalne pH vrednosti. Simptom koji ukazuje na bakterijsku vaginozu su sekret (tečniji nego inače) propraćen neuobičajenim mirisom, objašnjava ginekolog dr Loren Štrajher. Ukoliko imate ove simptome, trebalo bi da se obratite svom ginekologu koji će vam odrediti terapiju.

Kontaktni dermatitis

Reč je o iritaciji kože koju izaziva alergija na određen proizvode, kaže profesor ginekologije dr Bret Vorli. Može ga izazvati bilo šta, čak i kondomi i lubrikanti, a simptomi koje ćete primetiti su i crvenilo, oticanje kože, a moguće i istanjivanje kože na nekim mestima. Kontaktni dermatitis takođe može biti posledica brijanja intimne zone. Ako imate osetljivu kožu i alergijske reakcije, koristite proizvode koji sadrže što manje veštačkih hemikalija.

Ekcem ili psorijaza

Genetski poremećaji kože, poput ekcema ili psorijaze, mogu da izazovu crvenilo i svrab na genitalijama, često proraćen osipom. Uglavnom se leči blagim steroidima.

Polne bolesti

Sigurni smo da to već znate – nezaštićen seks može da dovede do polnih bolesti, a mnoge od tih bolesti mogu da budu urzok svraba u intimnoj zoni (hlamidija, herpes, gonoreja). Kod bilo koje od ovih polnih bolesti, svrab može da se pretvori u bol i peckanje. Ukoliko uz svrab “tamo dole” osetite peckanje prilikom mokrenja, sekret neuobičajenog mirisa, bol tokom odnosa, trebalo bi odmah da zakažete pregled kod ginekologa.

Hormoni

Svaka promena nivoa hormona u telu (tokom menstruacije, trudnoće, menopauze) može da bude uzrok svraba na genitalijama. Suva vagina je još jedan znak da su hormoni krivac za neprijatnost koju osećate u intimnoj zoni. Kada je reč o menstruaciji, neki ulošci i tamponi sadrže veštačke mirise ili boje, koje mogu da stvore dodatnu neprijatnost. Ako vam se to često dešava, birajte proizvode od pamuke kako biste umanjili iritiaciju.loading...