Pored toga što možete da smanjite telesnu težinu, ovom dijetom rešićete i probleme zadržavanja viška tečnosti i usporene probave. Osim toga, može da pomogne i kod isušene kože kojoj nedostaju sjaj i elastičnost.
Jelovnik nije restriktivan i ispunjava sve principe uravnotežene ishrane. Zahvaljujući pažljivo odabranoj kombinaciji voća i povrća, varenje će biti poboljšano, što može da se primeti već u prvim danima promenjene ishrane.
Zadržavanje tečnosti jeste jedan od glavnih neprijatelja svake dijete, zbog čega je važno voditi računa o tome koje namirnice najmanje zadržavaju vodu u telu, a jedna prednost ovog plana ishrane je upravo brže izbacivanje vode iz organizma.
Sprovodeći ovu dijetu dnevno ćete uneti oko 1.300 kalorija. Dnevno su dozvoljene tri kašike maslinovog ulja koje treba da rasporedite za kuvanje i začinjavanje. Koristite morsku so, vinsko ili jabukovo sirće, ili sok od limuna. Ukus salate možete obogatiti i začinskim biljem.
PRVI DAN
Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka i tri kašike muslija
Užina: čaša soka od agruma
Ručak: salata od mahunarki, 40 g integralnog hleba, 200 g voća
Večera: predjelo od sirovog povrća u sosu (zelena salata, šargarepa, celer), 150 g ribe pečene u foliji i začinjene sosom od nane, salata od endivije, 200 g voća.
DRUGI DAN
Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka, tri kriške integralnog tosta
Užina: 200 g voća
Ručak: salata od paprika, 200 g voća
Večera: predjelo od mešanog sirovog povrća (zelena salata, šargarepa, celer), 50 g kuvanog integralnog pirinča pomešanog sa dva paradajza, 75 g kuvanog povrća za rusku salatu (šargarepa, grašak, krompir), pomešanih sa kašikom kukuruza iz konzerve i maslinovim uljem, na kraju 200 g voća.
TREĆI DAN
Doručak: nemasni jogurt sa tri kašike muslija
Užina: čaša soka od agruma
Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, jaje, 70 g integralne testenine začinjene svežim paradajzom i rukolom, 200 g voća
Večera: mešana salata od crvenog radiča, paradajza i krastavaca, 50 g spanaća kuvanog na pari, 200 g voća.
ČETVRTI DAN
Doručak: 2,5 dl delimično obranog mleka, četiri kriške integralnog tosta
Užina: 200 g voća
Ručak: 100 g nemasnog mlevenog mesa, 200 g krompira, jaje, 40 g integralnog hleba , 200 g voća
Večera: 50 g integralnog hleba, juneća šnicla na žaru, zapečeno povrće (patlidžan, tikvice i crveni radič), cikorija.
PETI DAN
Doručak: nemasni jogurt sa tri kašike muslija
Užina: čaša soka od agruma
Ručak: pirinač s crvenim radičem, 200 g voća
Večera: mešana salata od endivije, zelenog radiča i paradajza, 150 g pečene ribe, zapečeni patlidžani.