PIDŽAMU OSTAVITE U ORMARU: Zašto je korisno spavati bez odeće?

Postoji više beneficija od odlaska u krevet bez odeće.

spavanje
pixabay

1. Lakše ćete zaspati

Stručnjaci odavno znaju da je teže zaspati u prostoriji sa visokom temperaturom. Iz tog razloga, oni preporučuju da dobro provetrite sobu pre odlaska u krevet, ali i da se previše ne pokrivate i ne nosite pidžamu, osim ako vam je loše grejanje, a napolju je mnogo hladno.

2. Zaštitićete kožu

Istraživanja su pokazala da muškarci u proseku nose jednu pidžamu trinaest noći zaredom, dok je žene zamene drugom tek posle sedamnaest dana. To svakako nije zdravo jer se na pidžami skupljaju razne bakterije koje štete našoj koži, zbog čega je svakako preporučljivije spavati go ili u donjem vešu koji se svakodnevno menja.

3. Veza će vam biti bolja

Ne morate da vodite ljubav da biste osetili bliskost sa svojim partnerom, ako vam se vaša naga tela dodiruju ispod pokrivača. Naučnici znaju da to dovodi do lučenja oksitocina, poznatog i kao “hormon ljubavi”.

4. Manje su šanse da se ugojite

Jedna studija je pokazala da ljudski organizam sagoreva više kalorija na niskim temperaturama nego na visokim, posebno kada spavamo. Budući da će vam biti toplije u pidžami ispod pokrivača, preporučujemo vam da prestanete da je nosite ako želite da smršate.

5. Imaćete više samopouzdanja

Istraživači su otkrili da osobe koje su često gole osećaju manju nesigurnost u vezi sa svojim izgledom, što pozitivno deluje na njihovo opšte blagostanje. Ako ne živite sami, sigurno nemate priliku da se često razgolitite, pa zašto onda ne biste iskoristili spavanje za tu svrhu?loading...