PIJETE LEK BEZ VODE? Ovo je POSLEDICA takvog konzumiranja medikamenata

Iskusićete mnoge tegobe!

Lekovi vitamini
Pixabay.com

Preporuka lekara je da uz lekove uvek uzimate dovoljnu količinu tečnosti. U situacijama kada nam voda nije pri ruci, gutanje tableta “na suvo” može da prođe bez posledica, ali takođe može da bude uzrok nadražaja želuca i sitnih posekotina grla i jednjaka.

Nelagodnost, osećaj “zastajanja” u grlu i neprijatan ukus u ustima jesu tegobe koje se najpre pojave. U nekim slučajevima, one mogu da pređu u bolove u organima za varenje.

Preporuka je da tablete uvek pijete sa jednom ili dve čaše vode. Posebno kod dece, tableta na suvo može da ima štetne posledice i da izazove bol u grudima, koji je prolazan, ali svakako neprijatan. Zbog toga je najbezbednije da deca koriste sirupe umesto tableta, kada god je to moguće – kaže za “Novosti” dr Srđan Marković, gastroenterolog iz KBC “Zvezdara”.

Kako ne bi rizikovali da oštetite jednjak ili stvorite tegobe u želucu koje mogu da traju satima, potrebno je svaku terapiju popiti sa tečnošću koja je naznačena na pakovanju, bilo da je u pitanju hladna ili topla voda, čaj ili mlečni napici.

Nedavne studije gastroenterologa, koje su urađene u Istanbulu, dokazale su ovu tvrdnju. Posle njih je sugerisano pacijentima da izbegavaju konzumiranje lekova na način koji je suprotan lekarskim preporukama.loading...