PINGVINI MALENI: Šta se dešava sa našim telom na NISKIM TEMPERATURAMA i šta NE SMEMO NIKAKO da radimo?

Carski pingvini
Wikipedia

Niske temperature predstavljaju ozbiljno iskušenje i za ljudsko zdravlje i ne treba ih podceniti. Lekari ozbiljno upozoravaju da se ni u kom slučaju protiv hladnoće ne smete boriti alkoholom!

 

Niske temperature vrlo nepovoljno utiču na hronične bolesnike i starije od 70 godina, ali i na mlade ljude. Čak i na one atletski građene. 

Krvotok je posebno osetljiv, jer se naše krvne žile na hladnoći sužavaju i krv teško prolazi kroz njih, a krv je ta koja svojim strujanjem osigurava toplotu. Sužavanjem krvnih sudova raste sistolički pritisak, takozvani gornji pritisak, a kod visokog pritiska može doći do pucanja nekih krvnih žila.

Zimu ne voli ni naše srce. Zašto je to tako najlakše je objasniti ako ga zamislimo kao motor. U srcu se takođe stisnu krvni sudovi i onda ono mora da uloži veliki napor da bi krv poslalo u sve delove tela.

Izrazito hladan vazduh ne vole ni pluća jer, kada udahnemo, hladan vazduh dolazi do stezanja plućnog tkiva. Na taj način disajni putevi se štite od nečega što im smeta.

 

Ne treba zanemariti naš najveći organ, a to je koža. Ona mnogo trpi zbog hladnoće, jer je prva na udaru. Dakle, najpre se stisnu krvni sudovi i onda krv, koja je topla i koja greje telo, ne može normalno da teče i u tom slučaju nastaju ozebline. Koža koja nije prokrvljena podložnija je promrzavanju. I nakon samo 15 sekundi na vrlo niskim temperaturama koža počne da se smrzava.

Često se kao idealno sredstvo za zagrejavanje spominje alkohol. Mnogi tvrde da se od alkohola oseća ugodna toplota. Međutim, reč je o varljivom učinku koji je po zdravlje vrlo opasan.

Alkohol uzrokuje širenje krvnih sudova, krv pojačano struji na površinu tela i trenutno budi ugodan osećaj topline. Ipak, tim širenjem krvnih sudova povećava se gubitak telesne temperature i onda se organizam brže rashladi. Stoga, treba zapamtiti da alkohol ne zagreva.

Treba piti tople napitke poput čaja ili jesti tople supe. Slojevito se obući i uživati u, po mišljenju mnogih, najlepšem godišnjem dobu.