PITANJE KOJE MNOGE MUČI: Da li će biti vakcinisani i oni koji su PREBOLELI KORONU?

Osobe koje su prebolele kovid takođe mogu da se vakcinišu!

Pixabay.com

Direktor Hrvatske agencije za lekove i medicinske proizvode HALMED izjavio je da i osobe koje su prebolele koronavirus mogu da se vakcinišu. Takođe, pojasnio je način skladištenja vakcina kao i moguće nus pojave.

Na osnovu rezultata kliničkih ispitivanja ustanovljeno je da cepivo štiti 95 odsto. Potrebno je primiti dve doze u razmaku od 21 dana – pojasnio je.

Utvrđeno je da je rok valjanosti vakcine oko šest meseci i da je potrebno da se čuva u posebnim uslovima, na -90 do -60 stupeni, što znači da je i prilikom transporta potrebno paziti da se taj hladni lanac očuva. Kad se cepivo otopi, moguće ga je čuvati na temperaturi frižidera nekih pet dana, a pre same primene potrebno ga je prevesti u oblik za primenu, to jest razrediti fiziološkom otopinom, i potrošiti ga u okviru šest sati – kazao je Tomić.

Osobe koje su prebolele kovid mogu da se vakcinišu

Pojasnio je i kome je vakcina namenjene te ko bi trebalo da je ne primi.

Vakcina je namenjena osobama starijim od 16 godina. Što se tiče pedijatrijske populacije, tu je regulator napravio određeni izuzetak i dozvolio je proizvođaču da u kasnijim studijama pokaže određene rezultate. Što se tiče trudnica, nije apsolutno za njih kontraindikovano, ali najbolje bi bilo da se svaka trudnica posavetuje sa svojim lekarom koji individualno može proceniti koji je omer korisnosti i rizika za trudnicu, posebno ako postoji rizik od nekih hroničnih bolesti poput šećerne bolesti i kardiovaskularnih bolesti gde bi eventualna infekcija covidom-19 mogla izazvati određene komplikacije. Što se tiče osoba koje su prebolele covid, da, smatra se da se i one mogu vakcinisati – poručio je.

O nuspojavama

Osvrnuo se i na moguće nuspojave, navodeći da su do sada zabeležene nuspojave prisutne i kod primene drugih cepiva.

Velika većina nuspojava zabeležena je u kliničkim ispitivanjima koje je obuhvatilo 44.000 ispitanika. Tu su zabeležene uglavnom nuspojave koje su inače prisutne kod vakcinisanja, kao što su bol i svrab na mestu primene cepiva, glavobolja, temperatura, umor i slično. To su sve uobičajene nuspojave. Zabeleženo je i nekoliko težih alergijskih reakcija koje su se ustanovile tek kad su se stotine hiljada ljudi u drugim zemljama počeli sa vakcinisanjem – rekao je Tomić, dodajući da su alergijske reakcije bile retke.