PITANJE KOJE MUČI CEO SVET: Kolike su šanse da imate koronu ako ste bili sa ZARAŽENOM osobom?

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je revidirao definiciju bliskog kontakta.

Pixabay

Prethodno se bliskim kontaktom smatrala osoba koja provede najmanje 15 minuta na udaljenosti manjoj od dva metra od zaražene osobe.

Sada tih 15 minuta ne mora biti uzastopno. Bliskim kontaktom smatra se osoba koja je bila na manje od dva metra od zaražene osobe minimalno 15 minuta u 24 sata.

Zato što se pokazalo da je zatvorski čuvar u Vermontu pozitivan na koronavrirus nakon višestrukih, ali kratkih kontakata sa šestoricom asimptomatskih zatvorenika.

U osmosatnoj smeni, on je imao 22 susreta sa zatvorenicima u ukupnom trajanju od 17 minuta.

Znači li to da ste sigurni ako provedete manje od ukupno 15 minuta blizu zaražene osobe? Nažalost, ne nužno.

Petnaest minuta je samo smernica.

Želite dati neke široke smjernice koje je lako zapamtiti, ali zapravo se radi o kontinuumu – rekao je Neal Goldstein, profesor epidemiologije na univerzizetu Drexel u Philapelphiji.

Rizik vam može biti manji u dužem razdoblju, a veći u kraćem. Mnogo je varijabli koje utiču na količinu virusa koju neko primi, a to je zapravo najvažnije – rekao je Goldstein.

Osim vremena izloženosti virusu, važno je i ima li zaražena osoba simptome, ima li ih uopšte ili ih je razvila kasnije, jeste li bili vani ili u zatvorenom prostoru, kakvo je bilo provjetravanje prostorije, koliko je još ljudi bilo tamo i čime ste se bavili.

Ako ste proveli sa prijateljima u sobi umjesto sami u parku, raste rizik da ćete se zaraziti u kraćem vremenu.

Definicija bliskog kontakta ne menja se ako ste pritom nosili maske, no to nije zato jer one nisu korisne u prevenciji zaraze. CDC maske ne uzima u obzir jedostavno zato jer ih mnogi ne nose pravilno.